Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

J. Richter sa stotožňuje s názorom prezidenta SR na kauzu Čistý deň

Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richtera (vľavo). Archívne foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Hlava štátu napísala pre dianie v resocializačnom zariadení šéfovi rezortu otvorený list pre podozrenia, že tam v súvislosti s mediálnymi výstupmi dochádza k ohrozovaniu alebo porušovaniu práv detí.

Bratislava 17. marca (TASR) - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) sa v zásade plne stotožňuje s postojom prezidenta Andreja Kisku na kauzu Čistý deň. Hlava štátu napísala pre dianie v resocializačnom zariadení v Galante šéfovi rezortu otvorený list pre podozrenia, že tam v súvislosti s mediálnymi výstupmi dochádza k ohrozovaniu alebo porušovaniu práv detí. Podľa hovorcu ministerstva Michala Stušku mu Richter odpovie obratom.



Prípadu podľa jeho slov venuje minister maximálnu pozornosť aj po nedávnom uzavretí správneho konania vo veci akreditácie. "Rovnako využíva všetky svoje kompetencie, ako aj možnosti ním riadených organizácií, aby bola zabezpečená ochrana práv aj týchto detí a ich najlepších záujmov. Rovnako konajú aj ostatné kompetentné orgány, vrátane nepretržitého dozoru prokurátorov," povedal Stuška.

Pripomenul, že aj minister sa v posledných dňoch verejne vyjadril, že je absolútne znechutený a znepokojený z toho, čo sa okolo klientov zariadenia Čistý deň deje. "Preto požiadal všetkých, ktorí do tejto problematiky vnášajú politiku, aby zvažovali každý jeden krok a nesledovali vlastný prospech, ale skutočnosť, že nehovoria o tovare, ale o deťoch," doplnil Stuška. Ministra podľa jeho slov mrzí, že sa v liste prezidenta nespomína aj konanie viacerých opozičných politikov, ktorí majú konať v hrubom rozpore s právami dotknutých detí.

Hlava štátu v otvorenom liste poukázala, že zástupcovia organizácie Čistý deň sa opakovane pokúsili využiť im zverené osoby či informácie o ich údajnom stave v rámci mediálnych vystúpení na svoju obhajobu. A tiež na cielený útok na iné osoby (Boris Kollár, pozn. TASR), k čomu sa sami priznali. "Toto konanie považujem za neprijateľné," píše hlava štátu v otvorenom liste. Richtera v ňom dôrazne žiada, aby situáciu preskúmal. Ministerstvo avizovalo, že na budúci týždeň bude zasadať akreditačná komisia, ktorú oboznámia aj s listom prezidenta.