Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Komisia diskutovala o Čistom dni, o akreditácii zatiaľ nerozhodla

Na snímke resocializačné zariadenie Čistý deň. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Režim klientov v zariadení podľa hovorcu rezortu práce M.Stušku naďalej sledujú osobní sociálni kurátori a prokuratúra, ktorá naďalej preveruje všetky skutočnosti.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Akreditačná komisia ministerstva práce dnes nedospela k stanovisku, či resocializačnému zariadeniu Čistý deň v Galante treba odňať, alebo ponechať akreditáciu. V tejto veci jej členovia nehlasovali. Ku svojmu rozhodnutiu komisia potrebuje poznať ďalšie informácie a zistenia. Pre TASR to povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

"Hneď ako sa podarí získať nové skutočnosti, komisia sa bude touto témou opäť zaoberať," uviedol hovorca. Režim klientov v zariadení podľa neho naďalej sledujú osobní sociálni kurátori a prokuratúra, "ktorá naďalej preveruje všetky skutočnosti".

Akreditačná komisia dnes pokračovala v diskusii o situácii v Čistom dni, pretože prerušila rozpravu na predchádzajúcom zasadnutí. Riešila napríklad, ako vedenie zariadenia komunikuje situáciu okolo Čistého dňa navonok. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) mal voči tomu výhrady.

Na dnešnom zasadnutí sa zaoberali i zmluvou medzi zariadením a Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny. Čistý deň mal výhrady. Zmluva napríklad definuje predmet spolupráce medzi resocializačnými centrami a ústredím a tiež garantuje prísun financií na klientov v zariadeniach. Čistý deň nakoniec na výhradách netrval. Ak by zmluvu nepodpísal, ústredie by s ním ďalej nespolupracovalo.

Akreditačná komisia sa Čistým dňom zaoberala aj koncom minulého roka, ministerstvu práce vtedy odporučila vziať centru akreditáciu. Rezort potom začal voči zariadeniu správne konanie. Ministerstvo však nakoniec rozhodlo, že mu akreditáciu ponechá. Neexistovali podľa neho "žiadne skutočnosti ani podmienky, ktoré by odôvodňovali zákonným spôsobom odňatie akreditácie". Rozhodnutie vyplynulo z vnútorných šetrení aj z ukončených záverov prokuratúry i polície.

Richter dlhodobo tvrdí, že rozhodnutie o ponechaní akreditácie je podmienečné. Vo veci ešte podľa neho prebiehajú viaceré šetrenia a ak sa odhalí niečo závažné, rezort bude v tejto veci "operatívne konať".