Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Ochrana sudcov pri výkone mimo budovy súdov by sa mohla rozšíriť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nová právna úprava má zabezpečiť policajnú ochranu sudcu pri výkone jeho funkcie mimo budovy súdu, ak o to sudca požiada.

Bratislava 2. februára (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR chce rozšíriť policajnú ochranu sudcov pri výkone ich funkcie mimo budovy súdov. Ochrana sa má vzťahovať na výkon procesných úkonov, ako sú napríklad ohliadka alebo vzhliadnutie účastníka konania, o ktorého statuse súd koná. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Nová právna úprava má zabezpečiť policajnú ochranu sudcu pri výkone jeho funkcie mimo budovy súdu, ak o to sudca požiada. Aktuálna právna úprava priznáva právo sudcu na svoju ochranu a jeho rodinných príslušníkov alebo obydlia v prípadoch, keď čelí pri výkone svojej funkcie napríklad vyhrážkam takej intenzity, že vzniká dôvodná obava o život a zdravie sudcu, prípadne jeho rodinných príslušníkov.

Návrh zákona sa vzťahuje na ochranu mimo budovy súdu z dôvodu, že v budove súdu zabezpečuje ochranu sudcov Zbor väzenskej a justičnej stráže. V prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidentky má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.