Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Matica odmieta útoky počas slávnosti na Devíne

Z národnej slávnosti na Devíne pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra, ktorá sa uskutočnila v Dome kultúry Devín. Na snímke predseda Matice slovenskej Marián Tkáč počas príhovoru. Bratislava, 3. mája 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Prítomnosť predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja na Národnej slávnosti na Devíne 2014 pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra vzbudila vášne.

Bratislava 12. mája (TASR) - Prvý podpredseda Matice slovenskej (MS) Jozef Šimonovič odmieta útoky na MS, ktorých zámienkou bolo údajné špeciálne pozvanie a privítanie predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu, čo podľa jeho slov nie je pravda. "Pozvaní boli všetci predsedovia samosprávnych krajov," uviedol Šimonovič.

Ako dodal, rozpaky a následnú mediálnu spätnú väzbu vyvolalo správanie starostky mestskej časti (MsČ) Devín, ktorá podľa jeho slov na účasť predsedu BBSK zareagovala nekultúrnym spôsobom.

Prítomnosť predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja na Národnej slávnosti na Devíne 2014 pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra vzbudila vášne. Starostka MsČ Devín Ľubica Kolková vo svojom príhovore povedala, že nemôže privítať ľudí, ktorí šíria nenávisť, neznášanlivosť a zlobu.

"Takíto ľudia nikdy v Devíne vítaní nebudú. Verím, že Devín nikdy viac nebude akýmsi zneužitým miestom pre neznášanlivé myšlienky," povedala. Jej slová časť publika privítala potleskom, časť nesúhlasnými pokrikmi. Kolková doplnila, že ak bude Marian Kotleba pozvaný aj na budúci rok, jej mestská časť neposkytne na oslavy svoje priestory. Slávnostné príhovory sa totiž tento rok pre nepriaznivé počasie presunuli z hradu Devín do miestneho domu kultúry.