Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Novela infozákona rozširuje okruh poskytovaných informácií

Na archívnej snímke Ondrej Dostál. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návrh podľa Dostála reaguje aj na predtým vznesené pripomienky.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorú Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, rozširuje okruh poskytovaných informácií aj povinných osôb. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) a štátny tajomník rezortu Ondrej Dostál o tom informovali na piatkovej tlačovej konferencii.

Precizuje sa povinnosť zverejňovať všetky dodatky k povinne zverejňovaným zmluvám, zároveň sa ruší výnimka na nesprístupňovanie ich príloh a predlžuje sa lehota povinného zverejnenia zmlúv z päť na desať rokov. Vypúšťa sa výnimka zo zverejňovania zmlúv Národnou diaľničnou spoločnosťou.



Predložený materiál predpokladá, aby boli štúdie a analytické materiály vyhotovené za verejné zdroje sprístupňované vo väčšej miere ako v súčasnosti. Zavádza sa tiež nová definícia povinnej osoby a rozširujú sa povinnosti vyplývajúce zo zákona o slobodnom prístupe k informáciám aj na štátne firmy a dcérske spoločnosti štátnych firiem.

Novela infozákona bola skôr v pripomienkovom konaní, potom ju rezort rozdelil na dve časti. Prvá časť, týkajúca sa transpozície európskej smernice, už bola schválená. Druhú časť ministerstvo predložilo do pripomienkovania v piatok. "Bolo by chybou, ak by som neurobila priechodnosť k tomu, aby sme tieto kľúčové opatrenia, ktoré sú protikorupčné a súvisia s prístupom k informáciám, nepustili ďalej," podotkla Kolíková.

Návrh podľa Dostála reaguje aj na predtým vznesené pripomienky. "Primárne návrh novely vychádza z programového vyhlásenia vlády, snaží sa upevniť prístup k informáciám," zdôraznil.

Materiál možno pripomienkovať do 30. septembra. Navrhovaná účinnosť zákona je 1. január 2023.