Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Pre výmaz z obchodného registra evidujú okolo 150 relevantných podaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovenská lekárska komora (SLK) minulý týždeň upozornila, že v dôsledku vymazania z obchodného registra nemôžu dotknuté ambulancie poskytovať zdravotnú starostlivosť svojim pacientom.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Pre výmaz z obchodného registra eviduje Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR približne 150 relevantných podaní, z toho 17 sa týka lekárov alebo lekárskych zariadení. TASR to uviedol Peter Bubla z tlačového oddelenia MS SR.

"Ku dňu 23. novembra 2021 bolo z Obchodného registra SR vymazaných 12.170 zapísaných osôb, ktoré ani po niekoľkých dodatočných možnostiach nesplnili povinnosť premeny základného imania na menu euro," spresnil. Zástupcovia subjektov, ktoré sa domnievajú, že nemali byť z registra vymazané, mohli do 3. decembra kontaktovať ministerstvo.

"Medzi vymazanými firmami, ktoré reagovali na našu výzvu, je zároveň niekoľko desiatok spoločností (cca 30) s inými problémami, ktoré sú podľa zákona dôvodom pre ich zrušenie," priblížil Bubla. Ide napríklad o neplnenie povinnosti uložiť účtovné závierky.

"Napriek značne nízkemu počtu spoločností, ktoré zareagovali, že v dôsledku nedodržania povinností boli vymazané z obchodného registra, analyzujeme naďalej závažnosť následkov z toho pre nich plynúcich," povedal s tým, že aj na základe doplňujúcich informácií od týchto spoločností rezort zváži, či bude potrebné zvoliť osobitný postup.

Slovenská lekárska komora (SLK) minulý týždeň upozornila, že v dôsledku vymazania z obchodného registra nemôžu dotknuté ambulancie poskytovať zdravotnú starostlivosť svojim pacientom. Situáciu kritizovalo aj mimoparlamentné KDH, ktoré vyzvalo ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú vyvodiť adekvátnu zodpovednosť.

Proces tzv. čistenia obchodného registra začal v nadväznosti na zmeny, ktoré priniesla novela Obchodného zákonníka účinná od 1. októbra 2020. Vymazávané majú byť neaktívne subjekty vrátane tých, ktoré si dlhodobo neplnia povinnosti.