Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti predloží vláde tri civilnoprávne kódexy

Minister spravodlivosti Tomáš Borec Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na pôde ministerstva spravodlivosti sa zišla mimoriadna Legislatívna rada vlády SR.

Bratislava 4. decembra (TASR) – Ešte tento rok by mala vláda SR schváliť nové kódexy upravujúce civilné konanie pred súdmi. Informoval o tom dnes na brífingu minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Na pôde ministerstva spravodlivosti sa zišla mimoriadna Legislatívna rada vlády SR. O rozsiahlom materiáli zahŕňajúcom okolo 1500 paragrafov bude výnimočne rokovať až dva dni, čo sa naposledy stalo pred deviatimi rokmi pri rekodifikácii trestného práva, priblížil minister.

Takmer 80-krát novelizovaný Občiansky súdny poriadok z roku 1963 nahradia tri nové civilnoprávne kódexy - Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok. "Ide o jednu z najzásadnejších právnych reforiem od vzniku samostatnej SR," uviedlo ministerstvo.

K návrhu, ktorý za dva a pol roka pripravila rekodifikačná komisia, prišlo v rámci medzirezortného pripomienkového konania 1975 pripomienok. Podľa hovorkyne rezortu Alexandry Donevovej boli mnohé z nich zapracované a skvalitnili podobu kódexov. "Výsledok medzirezortného pripomienkového konania je taký, že sa poradilo odstrániť všetky rozpory," uviedla.

Predseda rekodifikačnej komisie Marek Števček priblížil, že v civilnom procesnom práve sa nastavujú pravidlá, ktoré sú v Európe štandardom už desaťročia. "V prvom rade sme sa ho snažili zmodernizovať a odstrániť značné nánosy socialistického právneho poriadku, ktorý ešte stále v tých kódexoch rezonoval," vysvetlil.

Podľa Boreca možno rozsiahly materiál očakávať na rokovaní vlády 10. alebo 17. decembra. "Je to celý komplex zmien, ktoré majú za cieľ zrýchliť, zjednodušiť a skvalitniť civilné konanie pred súdom," zhrnul svoje očakávania od kódexov, ktoré by mali začať platiť od polovice roku 2016.

Ministerstvo vysvetlilo, že rekodifikácia Občianskeho súdneho poriadku predstavuje celkovú reformu pravidiel, na základe ktorých si občania, ale aj podnikatelia uplatňujú na súdoch ochranu svojich práv. "Tvoria chrbtovú kosť systému vymožiteľnosti práva v SR," zdôraznilo ministerstvo.

Civilný sporový poriadok sa bude týkať postupov súdu, strán konania a zúčastnených osôb pri prerokúvaní a rozhodovaní sporov. Civilný mimosporový poriadok sa bude vzťahovať napríklad na rozhodovanie o statusových otázkach, otázkach starostlivosti súdu o maloletých či spôsobilosti na právne úkony. Správy súdny poriadok upravuje právomoc a príslušnosť súdov konajúcich a rozhodujúcich v správnom súdnictve.