Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti mení pravidlá prideľovania dotácií

Na snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Foto: TASR/Pavol Zachar

Zvažuje zavedenie minimálneho počtu bodov pri hodnotení žiadosti. Pribudnúť by malo aj ústne predstavenie projektov pred hodnotiacou komisiou.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd) chce zvýšiť hospodárnosť a efektívnosť verejných prostriedkov, ktoré poskytuje ako dotácie v ľudskoprávnej oblasti a v oblasti predchádzania všetkým formám extrémizmu a radikalizmu. Pripravuje zmenu pravidiel v ich prideľovaní. Zámer oznámilo na portáli právnych predpisov.

Rezort chce zefektívniť prácu výberovej komisie, ktorá o dotáciách rozhoduje. Zvažuje zavedenie minimálneho počtu bodov pri hodnotení žiadosti. Pribudnúť by malo aj ústne predstavenie projektov pred hodnotiacou komisiou, čím by sa malo predísť ich neadekvátnemu posúdeniu v dôsledku nejasností v texte.

"Uvažuje sa tiež o zmene bodového hodnotenia jednotlivých kritérií tak, aby v nich boli jasne zakotvené priority výzvy na predkladanie žiadostí," uvádza ďalej ministerstvo v predbežnom oznámení. Maximálny počet bodov 100 na jedného hodnotiteľa sa má zachovať. Zmeny v ministerskej vyhláške majú reflektovať aj novú úpravu stanovenú v návrhu zákona o obetiach trestných činov.

Poskytovateľom dotácií na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie sa stalo ministerstvo spravodlivosti od 1. decembra 2016. Navrhované zmeny v spôsobe prideľovania dotácií zohľadňujú skúsenosti po prvom roku realizácie novej pôsobnosti.

"V priebehu prijímania a posudzovania žiadostí o poskytnutie dotácie, ako aj v procese monitoringu úspešných žiadostí, sa ukázala potreba zefektívnenia práce hodnotiacej komisie, ako aj lepšieho porozumenia cieľu a atribútov predloženého projektu v rámci žiadosti, čo v konečnom dôsledku bude viesť aj k efektívnejšiemu vynakladaniu verejných prostriedkov," deklaruje rezort. Návrh vyhlášky predloží na pripomienkovanie tento mesiac.

V rámci výzvy na rok 2017 rozdelilo ministerstvo spravodlivosti 763.500 eur. Prioritne pritom podporovalo projekty s regionálnym dosahom a projekty zamerané na predchádzanie všetkým formám extrémizmu a radikalizmu. Uspelo 52 žiadateľov, ktorí získali príspevky od 5000 eur až do viac ako 36.000 eur.