Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti:Sudca by mohol mať povinné sledovanie reedukácií

Na snímke budova Ministerstva spravodlivosti SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Aktuálna právna úprava hovorí len o možnosti sudcu sledovať spôsob výkonu ústavnej starostlivosti návštevami sudcu v zariadení.

Bratislava 18. januára (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR navrhuje zriadiť povinnosť pre sudcu sledovať spôsob výkonu ústavnej starostlivosti jeho návštevami v týchto zariadeniach. Priniesť by to mohla zmena vyhlášky. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva Lucia Hurajtová v súvislosti so štvrtkovým stretnutím na Generálnej prokuratúre (GP) SR o stave reedukačných centier.

"Uvedené zmeny navrhujeme na základe zistení generálnej prokuratúry, že súdy vychádzajú z návrhov a tvrdení orgánov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately o potrebe pokračovať v reedukácii, prípadne zo správy reedukačného centra a závery v nich uvádzané nekriticky preberajú, aj keď nie vždy odrážajú aktuálnu situáciu," uviedla poradkyňa ministra spravodlivosti SR Marica Pirošíková, ktorá sa zúčastnila na štvrtkovom stretnutí na GP.

Aktuálna právna úprava hovorí len o možnosti sudcu sledovať spôsob výkonu ústavnej starostlivosti návštevami sudcu v zariadení. Nová právna úprava by zároveň stanovila sudcovi povinnosť, ak je to možné, vypočuť deti počas pojednávania. Ministerstvo avizovalo, že návrhu bude musieť predchádzať dialóg so sudcami, ktorí sa zaoberajú rodinnoprávnou agendou.

Generálna prokuratúra vykonala v minulom roku previerky v reedukačných centrách, po ktorých dospela k záveru, že tieto zariadenia neplnia svoj účel a porušujú práva svojich klientov, detí. Na základe týchto zistení zvolala na štvrtok stretnutie s kompetentnými orgánmi.