Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

MS SR predložilo vyhlášku pre výkon rozhodnutí vo veciach maloletých

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Foto: TASR - Martin Baumann

Vyhláška reaguje na problémy, ktoré sa objavovali pri výkone súdnych rozhodnutí. Takým bol podľa ministerstva aj prípad násilného odobratia sedemročného Marca.

Bratislava 24. mája (TASR) – Rozhodnutia vo veci maloletých sa budú vykonávať podľa nových a podrobnejších postupov. Pripravilo ich ministerstvo spravodlivosti (MS), ktoré dnes do medzirezortného pripomienkového konania predložilo príslušný návrh novej vyhlášky.

Vznikla v nadväznosti na nové civilné kódexy, ktoré vstúpia do platnosti od polovice tohto roka. Podľa hovorcu ministerstva Petra Bublu zohľadňuje v prvom rade tri základné princípy vyplývajúce z dohovoru o právach dieťaťa - princíp najlepšieho záujmu dieťaťa, princíp rešpektovania práv dieťaťa a princíp vypočutia názoru dieťaťa.

Predpis reaguje na aplikačné problémy, ktoré sa pri výkone súdnych rozhodnutí objavovali. Takým bol podľa ministerstva i nedávny prípad násilného odobratia sedemročného Marca v základnej škole v obci Brehy.

„Výkon takýchto rozhodnutí je vždy svojím spôsobom nešťastná situácia, pretože jej spravidla predchádza nejaké zlyhanie v rodine,“ skonštatovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). „Zrejme nikdy sa takýchto rozhodnutí nezbavíme. Ale ak sa už dejú, je dôležité, aby sa diali podľa pravidiel a s potrebnou mierou empatie,“ doplnila.

Súdy budú musieť po novom napríklad zisťovať, či sa povinný podrobuje rozhodnutiu a či existujú ospravedlniteľné dôvody, pre ktoré sa povinný nemôže podrobovať rozhodnutiu. Cieľom je korigovať doterajšiu prax niektorých súdov. Rezort totiž eviduje prípady, že súdy po podaní návrhu na výkon rozhodnutia automaticky ukladajú pokuty za to, že sa nedarí uskutočniť stretnutie rodiča s dieťaťom.

K ukladaniu sankcií pritom dochádza aj bez predchádzajúceho skúmania dôvodov, prečo k stretnutiu nedošlo. Podľa Bublu pritom často tieto dôvody existovali nie na strane povinného, ale práve na strane oprávneného alebo samotného dieťaťa. Po novom sa výkon rozhodnutia neuskutoční, ak súd zistí, že existujú ospravedlniteľné dôvody.

Vyhláška prináša novinky aj pre situácie, keď bude musieť dôjsť k výkonu rozhodnutia. Na zjemnenie jeho dosahov na dieťa alebo na dosiahnutie dobrovoľného rešpektovania súdneho rozhodnutia bude môcť súd po novom nariadiť rodičom a dieťaťu povinnosť zúčastniť sa na sociálnom poradenstve, psychologickom poradenstve alebo na inom odbornom poradenstve.

V praxi sa ukázalo poradenstvo alebo mediácia ako veľmi dobrý prostriedok ako sa vyhnúť "násilnému“ odoberaniu dieťaťa, podotkol Bubla. Poradenstvo môže poskytovať referát poradensko-psychologických služieb oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, školské zariadenie výchovného poradenstva alebo neštátne akreditované zariadenie.

Nový civilný mimosporový poriadok, na ktorý vyhláška nadväzuje, dáva súdu možnosť odložiť výkon rozhodnutia, ak by dieťaťu ublížil a ak by bol v rozpore s jeho najlepším záujmom.

Návrh vyhlášky pripravovala od februára tohto roka pracovná skupina zriadená na ministerstve spravodlivosti. Okrem odborníkov tohto ministerstva ju tvorili aj zástupcovia z rezortu práce, úradov práce, vybraní sudcovia, vyšší súdni úradníci a psychológovia zaoberajúci sa touto agendou. Nasledujúcich 15 dní bude ministerstvo zbierať pripomienky k návrhu, podľa Bublu je pritom otvorené vecnej diskusii a uvíta pripomienky, ktoré pomôžu citlivejšiemu výkonu rozhodnutí.

Rezort tiež naďalej pokračuje v komunikácii s ministerstvom práce. „Rovnako sme pripravení prijať pripomienky ďalších subjektov či pripraviť okrúhly stôl s členmi pracovnej skupiny a poslancami. Práve pripomienkové konanie môže byť priestorom na prípadné doriešenie úloh a kompetencií sociálnej kurately pri realizácii výkonu, ktoré boli aj v prípade Marca podrobené diskusii,“ doplnil hovorca MS.