Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Pre civilné súdne spory platia od 1. júla nové pravidlá

Foto: Ilustračné foto

Odborná aj laická verejnosť by sa mala pripraviť aj na takzvané predbežné prejednanie sporu. Súd v rámci nového inštitútu zistí splnenie procesných podmienok, prípadne prijme opatrenia na odstránenie nedostatkov a pokúsi sa o zmier.

Bratislava 24. júna (TASR) – Spory na súdoch sa začnú od 1. júla riadiť novými pravidlami. Jedným z trojice procesných kódexov, ktoré vstúpia do platnosti, je aj Civilný sporový poriadok (CSP). Prináša rad zmien, tie najdôležitejšie predstavilo v predstihu ministerstvo spravodlivosti.

Hovorca rezortu Peter Bubla vysvetlil, že Civilný sporový poriadok sa dotýka súdnych konaní, ktorých strany tvrdia opak. Jedným z cieľov rozsiahlej reformy, ktorú pripravilo ministerstvo pod vedením bývalého ministra Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), je spružniť a zefektívniť súdne konanie. To by mala zabezpečiť aj koncentrácia súdneho konania.

Súd bude môcť po novom určiť lehotu, v ktorej musia strany predložiť všetky tvrdenia. V opačnom prípade na ne nebude prihliadať. Zrýchliť súdne konanie majú aj zmeny v doručovaní súdnych písomnosti. CSP už predpokladá doručovanie do elektronickej schránky. Zavádza aj takzvanú fikciu doručovania. Ak sa súdu nepodarí poštou doručiť písomnosti na adresu zapísanú vo verejných registroch, nie je povinný zisťovať, kam by ju mohol ešte doručovať. Výnimkou je iba doručovanie žaloby a platobného rozkazu.

Odborná aj laická verejnosť by sa mala pripraviť aj na takzvané predbežné prejednanie sporu. Súd v rámci nového inštitútu zistí splnenie procesných podmienok, prípadne prijme opatrenia na odstránenie nedostatkov a pokúsi sa o zmier. Ak sa mu to nepodarí, uloží stranám povinnosti súvisiace s prípravou pojednávania. Určí, ktoré skutkové tvrdenia sú medzi stranami sporné, ktoré dôkazy vykoná. Zároveň uvedie svoje predbežné právne posúdenie veci a predpokladaný termín pojednávania. „Pri správnej a uvážlivej aplikácii má tento inštitút potenciál výrazne zrýchliť konanie a zabrániť tzv. prekvapivým súdnym rozhodnutiam,“ priblížil očakávania Bubla.

CSP prináša zvýšenú ochranu spotrebiteľom v spotrebiteľských sporoch, zamestnancom v pracovnoprávnych sporoch a ľuďom domáhajúcim sa ochrany v antidiskriminačných sporoch. Súdy budú slabšie strany viac poučovať, nebudú sa môcť spoliehať na to, že v konaní predložia všetky dôkazy a môžu vykonať i dôkazy, ktoré strany sporu nenavrhli. Pribudne i režim procesného zastúpenia, kde sa spotrebiteľ môže nechať zastúpiť napr. spotrebiteľským združením, zamestnanec odborovou organizáciou a osoba v antidiskriminačnom spore Slovenským národným strediskom pre ľudské práva.

Na súdoch sa od júla zavádzajú nové typy pokút, ktoré majú ambíciu zabrániť prieťahom v konaní. Je to napríklad pokuta za podanie šikanóznej alebo zjavne bezdôvodnej námietky zaujatosti sudcu. Sprísňujú sa aj podmienky na odročenie pojednávania, najmä zavedením zásady koncentrácie konania, ale aj obmedzením dôvodov, pre ktoré sa môže pojednávanie odročiť.

Zavádza sa možnosť písomných odpovedí na súdom položené otázky a zjednodušuje sa úprava trov konania. O náhrade trov konania sa bude rozhodovať bez návrhu. „Návrhovosť tohto konania spôsobovala v praxi zbytočné aplikačné problémy a viedla k neúmernému predlžovaniu súdneho konania v dôsledku podávania opravných prostriedkov,“ ozrejmil Bubla.

Zakázané bude aj takzvané „pinpongovanie“. Odvolací súd nebude môcť rozhodnutie súdu prvej inštancie opätovne zrušiť a vec vrátiť na ďalšie konanie. Opätovné prvostupňové rozhodnutie bude musieť potvrdiť alebo zmeniť, teda bude musieť vo veci rozhodnúť. „Uvedenou úpravou sa má zamedziť opakovanému zrušovaniu rozhodnutí súdu prvého stupňa a neúmernému predlžovaniu konania,“ doplnil hovorca ministerstva spravodlivosti.

Rekodifikácia civilného procesného práva má za cieľ nahradiť 80-krát novelizovaný Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Ten bol po novom rozdelený na tri časti. Okrem Civilného sporového poriadku začne od 1. júla platiť aj Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok. Po schválení kódexov v parlamente bývalý minister Borec uviedol, že ide o najväčšie legislatívne dielo za posledných desať rokov.