Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Ministerstvo spravodlivosti zverejnilo návrhy reformy procesného práva

Na snímke minister spravodlivosti SR Tomáš Borec počas rokovania 104. schôdze vlády SR Foto: TASR/Martin Baumann

Rekodifikačná komisia pokračuje v príprave paragrafového znenia ďalších dvoch nových kódexov.

Bratislava 13. mája (TASR) – Komisia pre rekodifikáciu civilného práva procesného zverejnila návrh paragrafového znenia prvého z troch nosných kódexov civilnej právnej reformy zameranej na zvýšenie vymožiteľnosti práva a zefektívnenie činnosti súdov. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Alexandra Donevová s tým, že návrh nového Správneho súdneho poriadku je uverejnený na webe MS SR.

"Vzhľadom na to, že ide o jednu z najväčších právnych reforiem od vzniku samostatnej Slovenskej republiky, považujem za vhodné, aby sa odborná verejnosť mohla priebežne oboznamovať s výsledkami našej práce aj pred oficiálnym pripomienkovým konaním," povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec. Expertná komisia podľa neho postupuje v zmysle stanoveného plánu.

Rekodifikačná komisia pokračuje v príprave paragrafového znenia ďalších dvoch nových kódexov. Ide o Civilný sporový poriadok, podľa ktorého budú súdy postupovať v klasických sporových konaniach a Civilný mimosporový poriadok, ktorý sa bude vzťahovať napríklad na rozhodovanie o statusových otázkach, starostlivosti súdu o maloletých i spôsobilosti na právne úkony, informovala ďalej Donevová. Tieto kódexy by mali byť podľa nej predložené verejnosti koncom leta 2014.