Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MS SR zverejnilo výzvu k dodatočnému programu v oblasti ľudských práv

Foto: Lukáš Valentovič

Rezort by mal v rámci dotačného programu prerozdeliť 763.500 eur.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR zverejnilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií v oblasti ľudských práv na rok 2017. Sú určené na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie.

Rezort by mal v rámci dotačného programu prerozdeliť 763.500 eur. O objeme predpokladaných disponibilných finančných prostriedkov na účely výzvy informoval hovorca ministerstva Peter Bubla. Najnižšia možná výška žiadosti a poskytnutej dotácie je 5000 eur, maximálna 50.000 eur.

Poskytovanie dotácií v oblasti ľudských práv prešlo do pôsobnosti ministerstva spravodlivosti od 1. decembra. Predtým malo dotačný program na starosti ministerstvo zahraničných vecí. O dotáciu je možné požiadať cez elektronický dotačný systém, ktorý je dostupný na webe ministerstva spravodlivosti. Termín predkladania žiadostí je 6. február 2017.

Bubla priblížil, že dotáciu možno poskytnúť napríklad na posilnenie efektívnosti vymáhateľnosti ľudských práv a slobôd, podporu výchovy a vzdelávania detí a mládeže, podporu spolupráce a partnerstva organizácií a inštitúcií vykonávajúcich činnosť v oblasti ľudských práv a slobôd, podporu kultúrnych aktivít a spoločensko-vedných aktivít v oblasti ľudských práv a slobôd alebo na zlepšenie kvality života znevýhodnených skupín obyvateľstva.

Agendu ľudských práv má ministerstvo spravodlivosti na starosti od septembra 2015. Predtým ju malo dva roky v náplni ministerstvo zahraničných vecí, minister Miroslav Lajčák (Smer-SD) ako predseda ľudskoprávnej rady vlády koordinoval aj prípravu celoštátnej stratégie ľudských práv. Rezort diplomacie si prenechal iba kompetenciu v oblasti poskytovania dotácií, tá prešla pod ministerstvo spravodlivosti až teraz.