Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Sudkyňa: V spore o dieťa môže pomôcť vyšší súdny úradník aj psychológ

Na snímke sudkyňa Okresného súdu Prešov Eva Farkašová počas tlačovej konferencie Ministerstva spravodlivosti SR na tému nové reformné prístupy v rodinnoprávnej agende 23. októbra 2023 v Bratislave. Foto: TASR- Dano Veselský

Sudkyňa verí, že napriek partnerským sporom je každý rodič kompetentný sa postarať o svoje dieťa.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Rozvádzajúci rodičia sa vedia dohodnúť na starostlivosti o deti a umožniť im tak šťastné detstvo. Pomôcť im v tom môže vyšší súdny úradník aj psychológ. Poukázala na to sudkyňa Eva Farkašová na pondelkovej tlačovej konferencii k novým reformným prístupom v rodinnoprávnej agende.

Sudkyňa verí, že napriek partnerským sporom je každý rodič kompetentný sa postarať o svoje dieťa. "Nový prvok v súdnom systéme, vyšší súdny úradník - koordinátor a psychológ, dokážu rodičom pomôcť, aby sa rozchádzali nie v konflikte a aby sa dokázali o svojom dieťati rozhodnúť sami," spresnila.

Ako poukázal štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Sepeši, do spoločnosti potrebujeme dostať viac dôstojnosti a ľudskosti, čo ponúka práve alternatívne riešenie sporov. Systém projektu vychádza z takzvaného Cochemského modelu, ktorý funguje už roky v okolitých krajinách a jeho podstatou je začať s rodinou odborne pracovať čím skôr od vzniku konfliktu. Výsledkom má byť najlepší záujem maloletého a vytvorenie priestoru pre dlhodobú spoluprácu jeho rodičov.

Ročne súdy rozhodnú asi o 9000 prípadov maloletých. Intervenciami koordinátorov prešlo v roku 2022 vyše 1500 prípadov, čo je 16 percent zo všetkých rozhodnutých prípadov o zverení maloletých. Osemdesiat percent prípadov sa skončilo dohodou.