Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

MS SR: ESĽP vyhlási prvý rozsudok v prípade regulovaného nájomného

Ilustračné foto Foto: TASR

ESĽP podľa hovorkyne ešte 4. januára 2012 po preskúmaní stanovísk vlády a sťažovateľov vyhlásil sťažnosť za čiastočne prijateľnú.

Bratislava 13. januára (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlási prvý rozsudok v prípade regulovaného nájomného. Stane sa to 28. januára. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Alexandra Donevová s tým, že očakávaný rozsudok bude pravdepodobne naznačovať aj rozhodnutia ESĽP v ďalších prípadoch týkajúcich sa regulovaného nájomného.

Sťažovatelia v tomto prípade pred ESĽP tvrdia, že ich práva podľa Dohovoru na ochranu ľudských práv a základných slobôd boli porušené pre aplikáciu právnych predpisov, ktoré sa tykajú regulácie nájomného na ich majetok. "Predovšetkým tvrdia, že zásah do ich práva na pokojné užívanie majetku na nich uvalil neprimerané bremeno, pre ktoré neexistovalo žiadne opodstatnenie. Ďalej, že v rozpore s článkom 13 Dohovoru nemali vo vzťahu k tejto námietke k dispozícii žiaden účinný prostriedok nápravy," informovala Donevová. Podľa nej tiež uvádzajú, že sú diskriminovaní v porovnaní s vlastníkmi domov a bytov, na ktoré sa systém regulovaného nájomného nevzťahuje.

ESĽP podľa hovorkyne ešte 4. januára 2012 po preskúmaní stanovísk vlády a sťažovateľov vyhlásil sťažnosť za čiastočne prijateľnú. Odmietol námietku týkajúcu sa údajnej neexistencie prostriedku nápravy, no námietky týkajúce sa porušenia majetkových práv a diskriminácie nepovažoval za nepodložené a prijal ich na ďalšie konanie.