Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti reaguje na výhrady k novele o rodine

Na archívnej snímke budova Ministerstva spravodlivosti SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ustanovenie namietané radou podľa slov hovorcu nehovorí, že zverenie jednému rodičovi má byť preferované pred striedavou alebo spoločnou starostlivosťou.

Bratislava 2. júna (TASR) - Pri rozhodovaní o starostlivosti o dieťa je záujem dieťaťa na prvom mieste. Súd musí vždy prihliadať na dieťa, je preto lepšie urobiť dobré než rýchle a nesprávne rozhodnutie. Zdôraznilo to Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v reakcii na výhrady Rady pre práva dieťaťa (RPPD) k novele civilného mimosporového poriadku a zákona o rodine. Hovorca rezortu Peter Bubla pre TASR uviedol, že ustanovenie namietané radou nehovorí, že zverenie jednému rodičovi má byť preferované pred striedavou alebo spoločnou starostlivosťou.

"Často sa rodičia nedokážu rýchlo dohodnúť na forme starostlivosti a vtedy sa stáva, že rodič, ktorý nesúhlasí napríklad so striedavou starostlivosťou, je považovaný za toho, kto sa nechce dohodnúť vôbec. Nie vždy je však táto forma najvhodnejšia, aj preto by mu jeho názor nemal priťažiť. Súd musí vždy prihliadať na dieťa, a je preto lepšie urobiť dobré než rýchle a nesprávne rozhodnutie," uviedol Bubla.

Všetky tri formy starostlivosti o dieťa (spoločná, striedavá, zverenie jednému rodičovi) majú byť podľa rezortu považované za rovnocenné a súd má medzi nimi rozhodovať na základe najlepšieho záujmu dieťaťa. MS odmieta, že by jedna z foriem mala byť nadradená ostatným alebo by medzi nimi bolo nejaké poradie. Podotklo, že v rôznych prípadoch môže byť v záujme dieťaťa rôzne riešenie.

Ustanovenie namietané radou podľa slov hovorcu nehovorí, že zverenie jednému rodičovi má byť preferované pred striedavou alebo spoločnou starostlivosťou. "Kým pri spoločnej starostlivosti sa bude vyžadovať súhlas oboch rodičov, do striedavej môže súd zveriť dieťa aj napriek nesúhlasu jedného z nich," vysvetlil Bubla. Ustanovenie má hovoriť len to, že prejavenie názoru rodiča o tom, ktorú z foriem zverenia preferuje, nemá byť sankcionované a rodič nemá byť tlačený do iného názoru. Rezort upozornil, že aj to sa stáva a odvoláva sa na pripomienku Slovenskej advokátskej komory k novele.

Rezort vysvetlil, že do formy starostlivosti vstupuje množstvo faktorov a nesúhlas jedného z rodičov s niektorou z foriem starostlivosti nemá vplyv na posudzovanie jeho vôle dohodnúť sa s druhým rodičom. Deklaruje, že záujem dieťaťa je vždy rozhodujúci bez ohľadu na dôvody nesúhlasu zo strany rodiča s niektorou z foriem starostlivosti.

Rada pre práva dieťaťa tvrdí, že rezort spravodlivosti chce novelou uzákoniť konflikt rodičov a mieni skomplikovať deťom vzťahy s rodičmi. Otázne je podľa rady, či sa novelou nelikviduje inštitút striedavej osobnej starostlivosti. Podčiarkla, že o jej vhodnosti môže rozhodovať len súd. Za správnu cestu považuje zrušenie navrhovaného sporného ustanovenia v novele a ponechanie rozhodovania na súd.