Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Akčný plán má zavádzať princípy budovania výskumných infraštruktúr

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Vyplýva to z materiálu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR predloženého v skrátenom medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Bratislava 16. marca (TASR) – Účelom akčného plánu implementácie cestovnej mapy výskumných infraštruktúr na obdobie rokov 2021 – 2025 je iniciovať proces a implementovať princípy budovania výskumných infraštruktúr a ich dlhodobej udržateľnosti v slovenskom výskumno-vývojovom priestore. Vyplýva to z materiálu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR predloženého v skrátenom medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Rovnako má akčný plán tiež stanoviť úlohy, ktoré podmieňujú správne nastavenie podmienok realizácie SK VI Roadmap 2020 - 2030 a identifikovať konkrétne kroky smerujúce k naplneniu jej úloh, vrátane finančného zabezpečenia rozvoja výskumných infraštruktúr v SR.

V akčnom pláne sú zahrnuté opatrenia jednorazového aj strednodobého charakteru – formou priebežných opatrení. Pri priebežných opatreniach sú stanovené míľniky a termíny ich plnenia. "Plnenie akčného plánu bude po päťročnom časovom období vyhodnotené v nasledujúcom druhom akčnom pláne implementácie cestovnej mapy výskumných infraštruktúr na obdobie rokov 2026 - 2030," uviedol rezort školstva v predloženom materiáli.

"Opatrenia akčného plánu majú potenciál zásadným spôsobom zlepšiť a upevniť postavenie SR v oblasti medzinárodného výskumu a vývoja. Osobitná pozornosť pri definovaní opatrení bola venovaná systému hodnotenia a systému financovania výskumných infraštruktúr," uvádza sa v predloženom materiáli. Rezort školstva v materiáli dodal, že veľkou príležitosťou pre výskumné infraštruktúry na území SR bude možnosť využitia výskumnej a technickej infraštruktúry budovanej z verejných zdrojov ako služby za odplatu.