Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Nový zákon o športe ponúkne viac transparentnosti pri využívaní peňazí

Na snímke sprava predseda NR SR Peter Pellegrini, slovenská brokárka a členka MOV Danka Barteková a bývalý slovenský hokejista Richard Lintner počas tlačovej konferencie po spoločnom stretnutí na pôde parlamentu v Bratislave vo štvrtok 11. júna 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanci Národnej rady SR by o novom zákone mali rokovať na jeseň tohto roku.

Bratislava 3. júla (TASR) – Zvýšenie transparentnosti používania peňazí, ktoré idú na šport. To je cieľom nového zákona o športe, ktorý pripravuje ministerstvo školstva v spolupráci so športovým zväzmi, klubmi a športovcami.

"Od novej právnej normy si ministerstvo školstva sľubuje najmä zjednodušenie dotačnej agendy a zefektívnenie kontroly financovania projektov z verejných zdrojov prostredníctvom informačného systému športu," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Zmeny sa podľa jej slov dotknú financovania športu na úrovni štátu, ale aj samotných športových zväzov.

Zmení sa taktiež nastavenie a dodržiavanie transparentných pravidiel pri fungovaní národných športových zväzov a iných športových organizácií, ktoré používajú finančné prostriedky z verejných zdrojov a prostriedkov prijatých na základe zmluvy o sponzorstve. "Všetky finančné prostriedky z verejných zdrojov do športu budú verejne vykazované v informačnom systéme športu," vysvetlila Dupaľová Ksenzsighová.

Novinky pocítia aj športovci tým, že sa zavedú pracovnoprávne vzťahy v kolektívnych športoch. Prípadné posudzovanie športových sporov zas bude mať na starosti Stály súd pre šport.