Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort školstva: Opozícia zneužíva tému eurofondov na svoju propagáciu

Ministerstvo školstva Foto: TASR

Rezort školstva sa dištancuje od spájania medializovaných informácií o údajných korupčných aktivitách niektorých odborných hodnotiteľov s ministerstvom.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Niektorí opoziční politici zneužívajú tému eurofondov len na svoju vlastnú propagáciu. Dôrazne sa ohradzujeme voči klamstvám zo strany opozície, ktorá nemá žiadnu zodpovednosť a ktorej jediným cieľom je zavádzať verejnosť. Takto dnes reagovalo ministerstvo školstva na vyjadrenia opozície na margo problematických výziev na výskum a inovácie.

"Ich nepravdivé vyjadrenia pramenia len z neznalosti problematiky týkajúcej sa štrukturálnych fondov a procesov ich fungovania. Proces podporovania projektov z eurofondov má svoje pravidlá, ministerstvo školstva do nich nezasahuje," reagovala hovorkyňa ministerstva Ivana Skokanová. Podľa jej slov, vyhlasovanie výziev z Operačného programu Výskum a inovácie (OPVaI), uzatváranie zmlúv s úspešnými uchádzačmi či samotná realizácia procesu implementácie projektov je v kompetencii Výskumnej agentúry ako sprostredkovateľského orgánu. Výskumná agentúra je jednou zo 16 priamo riadených organizácií ministerstva školstva.

"Samotné hodnotenie projektov tak majú na starosti odborní externí hodnotitelia, ktorí nie sú internými zamestnancami Výskumnej agentúry, ale odborníkmi z praxe. Na hodnotenie Žiadostí o nenávratný finančný príspevok v rámci OP VaI bola vytvorená databáza externých hodnotiteľov, ktorej napĺňanie bolo realizované formou otvorenej, verejnej výzvy trvajúcej približne rok," priblížila Skokanová. Kvalifikačné podmienky na hodnotiteľov boli podľa ministerstva štandardné a dlhodobo známe. "Nikto z predstaviteľov univerzít, SAV a už vôbec nie politikov ich až doteraz nespochybňoval, pretože plne zodpovedali požiadavkám a potrebám posudzovania výskumno-vývojových projektov," doplnila.

Podľa hovorkyne, hneď ako sa minister školstva dozvedel o podozreniach týkajúcich sa možných pochybení v samotnom procese odborného hodnotenia projektov vo výzvach z Operačného programu Výskum a inovácie, okamžite začal konať. "Pri uzavretej výzve na podporu Priemyselných výskumno-vývojových centier (PVVC) zastavil proces financovania už zazmluvnených projektov, a to až do skončenia všetkých kontrol, vrátane prebiehajúcej kontroly zo strany Najvyššieho kontrolného úradu. Pri neuzavretej výzve na podporu Dlhodobého strategického výskumu a vývoja (DSV) okamžite pozastavil proces hodnotenia a nariadil Riadiacemu orgánu vykonať internú kontrolu, rovnako ako sa listom obrátil aj priamo na Európsku komisiu," dodala.

Ministerstvo sa taktiež dištancuje od spájania medializovaných informácií o údajných korupčných aktivitách niektorých odborných hodnotiteľov s ministerstvom. "Je v našom záujme, aby sa tieto podozrenia poriadne prešetrili. Ministerstvo školstva v tomto smere poskytne orgánom činným v trestnom konaní potrebnú súčinnosť. Zároveň vyzývame všetkých, ktorí majú informácie o takomto korupčnom konaní, aby informovali orgány činné v trestnom konaní, ktoré môžu celú vec prešetriť," zdôraznila Skokanová.