Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort školstva: Vedecké projekty musia byť písané aj v slovenčine

Na archívnej snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová Foto: TASR - Martin Baumann

Vedci chcú, aby sa začala realizovať reforma školstva, ktorá je zameraná na zvýšenie kvality vyučovania a absolventov.

Bratislava 24. januára (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MSVVaŠ) SR v reakcii na otvorený list, ktorý šéfke rezortu Martine Lubyovej (nominantka SNS) a premiérovi SR Robertovi Ficovi (Smer-SD) adresovali vedci z platformy Žijem vedu, pre TASR uviedlo, že v zmysle zákona o štátnom jazyku musí byť vedecký projekt napísaný okrem cudzieho jazyka aj v slovenčine. Rezort školstva odôvodnil, že zákon priamo vyžaduje predkladanie dokumentov v slovenčine, na jej zmenu by bola potrebná novela zákona. Vedci v tejto súvislosti žiadali, aby im bolo umožnené predkladať projekty písané len v anglickom jazyku, bez úplného slovenského prekladu.

Vedci zároveň žiadajú, aby sa na všetkých univerzitách a vedeckých inštitúciách vykonalo hĺbkové hodnotenie kvality výskumu nezávislou, odbornou a zahraničnou komisiou. "V rámci vysokých škôl sa raz za šesť rokov realizuje komplexná akreditácia činností vysokých škôl, ktorej súčasťou je aj hodnotenie tvorivej činnosti," tvrdí rezort. V súvislosti so zabezpečením nezávislého a transparentného hodnotenia vedeckých projektov v grantových schémach zahraničnými odborníkmi bez konfliktu záujmu rezort školstva uviedol, že grantové schémy, ktoré sú v jeho gescii, obsahujú ustanovenia o účasti zahraničných hodnotiteľov k žiadostiam o projekty. "Osobitne je kladený dôraz na odbornosť, nezávislosť a konflikt záujmov," doplnilo ministerstvo.

Podľa vedcov je potrebné zabezpečiť platy výskumných a pedagogických pracovníkov, aby sa zabránilo odlivu mozgov a prilákali sa na Slovensko aj zahraničné talenty. Rezort školstva tvrdí, že je potrebné v tejto súvislosti prijať príslušné legislatívne úpravy, vrátane úpravy príslušných všeobecne záväzných právnych predpisov vo vzťahu k zavedeniu kompetitívneho odmeňovania.

Vedci chcú, aby sa začala realizovať reforma školstva, ktorá je zameraná na zvýšenie kvality vyučovania a absolventov. "Tá by mala zahŕňať podporu vyučovania kritického myslenia na vyšších stupňoch základných škôl a stredných školách, prehodnotenie návratu prijímacích skúšok na vysoké školy a univerzity, financovanie univerzít a vysokých škôl založené na výsledkoch objektívneho hodnotenia kvality a so zníženou mierou závislosti od počtu študentov," píše sa v otvorenom liste. Chcú aj akceptovanie akademických titulov docent a profesor získaných na zahraničných inštitúciách s porovnateľným alebo lepším umiestnením v celosvetových rebríčkoch, ako majú naše najlepšie hodnotené univerzity. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu potvrdilo, že sa pripravuje Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania, pričom spružnenie obsadzovania miest docentov a profesorov bude jednou z tém.

Otvorený list vychádza z výsledkov debát vedcov. Tí sa stretli na konferencii Žijem vedu naživo, ktorá sa konala 22. decembra 2017.