Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Lubyová poskytne výsledky z auditu na sekcii vedy a techniky NKÚ SR

Na archívnej snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Výsledkom bude overenie a vyhodnotenie postupov pri procese prípravy a hodnotenia žiadostí o poskytnutie finančných stimulov na podporu výskumu a vývoja na Slovensku.

Bratislava 13. februára (TASR) - Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) iniciovala v uplynulých dňoch interný audit na sekcii vedy a techniky rezortu školstva. Výsledkom bude overenie a vyhodnotenie postupov pri procese prípravy a hodnotenia žiadostí o poskytnutie finančných stimulov na podporu výskumu a vývoja na Slovensku. Závery auditu ministerstvo poskytne Najvyššiemu kontrolnému úradu SR do 30. apríla. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Ministerstvo uviedlo, že si "plne uvedomuje vážnosť vzniknutej situácie, preto v tejto veci prijalo viacero zásadných opatrení". "Podali sme trestné oznámenie, prijali sme disciplinárne a personálne opatrenia a na sekcii vedy a techniky sa uskutočňuje audit s cieľom zabezpečiť, aby kontrola bola vykonávaná ešte dôkladnejšie," dodalo ministerstvo. Rezort školstva sa zároveň ohradzuje voči obvineniam z účelového zvyšovania bodov, subvenčného podvodu a podobného nekalého konania. "Škandalizovanie procesu hodnotenia môže mať vážny negatívny dosah na ochotu hodnotiteľov a inštitucionálnu kapacitu rezortu v oblasti hodnotenia projektov," dodalo MŠVVŠ. 

"Nadácia Zastavme korupciu na stretnutí so zástupcami sekcie vedy a techniky preukázala, že disponuje informáciami z hodnotiaceho systému pred ich zverejnením, pričom jej predstavitelia neboli ochotní vysvetliť, akým spôsobom informácie získali. Rezort školstva vyzve nadáciu na stretnutie s cieľom vyjasnenia tejto situácie," poznamenalo ministerstvo. Zároveň navrhne nadácii účasť na činnosti monitorovacích orgánov, aby participovala na týchto transparentných procesoch.

Rezort školstva pridelil viac ako 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Medzi úspešnými žiadateľmi sú však podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Branislava Gröhlinga (SaS) aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku. Podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO) celkový systém prideľovania stimulov vyzerá ako veľmi netransparentný a rozdávajúci peniaze "od buka do buka".