Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Muža, ktorého u nás zadržali po útokoch v Paríži,vykázali zo Schengenu

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Občanovi Saudskej Arábie bolo vydané rozhodnutie o administratívnom vyhostení so zákazom vstupu na územie všetkých členských štátov schengenského priestoru na dobu desať rokov.

Bratislava 5. januára (TASR) - Občana Saudskej Arábie, ktorého zatkla slovenská polícia po minuloročných teroristických útokoch v Paríži, na dekádu vykázali mimo územie Schengenu. Informuje o tom portál Biztweet.eu. Hoci polícia nešpecifikuje, čo je hlavnou príčinou rozhodnutia, podľa predošlých zistení si muž v Európskej únii predlžoval pobyty na základe fiktívneho štúdia či pracovnej zmluvy. Na Slovensku bol v čase zadržania legálne ako študent, uvádza portál.

"Dvadsaťšesťročnému štátnemu príslušníkovi Saudskej Arábie bolo vydané rozhodnutie o administratívnom vyhostení so zákazom vstupu na územie všetkých členských štátov schengenského priestoru na dobu desať rokov," skonštatovala pre Biztweet hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Portál pripomína, že minister vnútra Robert Kaliňák hovoril po policajnej razii o osobe zo Saudskej Arábie, ktorá predstavovala pre Slovensko bezpečnostné riziko. Hoci prípad s predchádzajúcimi novembrovými teroristickými útokmi v Paríži nespájal, uviedol, že muž zostrojoval drony, ktoré by mohli byť použité aj na teroristické hrozby.

"Identifikovali sme zmeny v jeho správaní, ktoré vykazovali dopad aj na jeho psychický stav. Začal dávať dokopy, aj odskúšal určité lietajúce prostriedky väčšieho rozmeru, došlo k jeho zadržaniu," povedal novinárom Kaliňák.

Portál tiež pripomína, že ako o riziku hovoril Kaliňák aj o prípade zajatého sobášneho podvodníka, avšak aj tu sa ukazuje, že nejde o žiadnu teroristickú hrozbu. "Podľa zistení polície sa 27-ročný štátny príslušník Alžírska, žijúci v Smižanoch, na území Slovenska nachádza bez povolenia príslušných orgánov. Voči cudzincovi bolo začaté konanie vo veci administratívneho vyhostenia z územia Slovenskej republiky," uviedla Baloghová.

Čo je s ďalšími dvomi mužmi zajatými počas údajnej protiteroristickej razie, je zatiaľ neznáme, uzavrel portál.