Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Rezorty žiadajú o financie na ochranu veľvyslanectva v Kyjeve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z celkovej sumy 586.872 eur, o ktorú rezorty žiadajú, má ísť 558.072 eur ministerstvu vnútra a 28.800 eur ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR žiadajú vládu o 586.872 eur na zabezpečenie ochrany Zastupiteľského úradu SR v Kyjeve. Zároveň navrhujú, aby sa počet policajtov v hlavnom meste zvýšil zo štyroch na šiestich. Vyplýva to z návrhu, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Policajti sú na veľvyslanectve na Ukrajine podľa ministerstiev naďalej nevyhnutní vzhľadom na prebiehajúci vojenský konflikt a potrebu zaistenia bezpečnosti veľvyslanca SR aj samotného objektu. "Vzhľadom na náročnosť a výnimočnosť výkonu štátnej služby vo vojnovej zóne je tiež nevyhnutné zvýšenie pôvodného počtu vysielaných príslušníkov Policajného zboru," dodali predkladatelia.

Z celkovej sumy 586.872 eur, o ktorú rezorty žiadajú, má ísť 558.072 eur ministerstvu vnútra a 28.800 eur MZVEZ. Financie budú pokrývať finančné a materiálne zabezpečenie príslušníkov Policajného zboru.

"V prípade nezvýšenia finančných prostriedkov nebude možné v misii pokračovať a minister vnútra SR by musel pristúpiť k ukončeniu fyzickej ochrany Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v Kyjeve, aj napriek pretrvávajúcej nepriaznivej bezpečnostnej situácii na území Ukrajiny," upozornili predkladatelia.

Ako priblížili rezorty, štyria vyslaní policajti sú v súčasnosti ubytovaní bezplatne v priestoroch Zastupiteľského úradu SR v Kyjeve. "V súvislosti so zmenou ubytovania veľvyslanca SR a z dôvodu dodržiavania bezpečnostných opatrení je nevyhnutné pre ďalších dvoch príslušníkov Policajného zboru, ktorí zabezpečujú ochranu veľvyslanca Slovenskej republiky, prenajať ubytovanie v tesnej blízkosti ubytovania veľvyslanca," načrtli.

Štyria policajti boli vyslaní na veľvyslanectvo v Kyjeve na základe dohody z mája 2022.