Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

MV: Návrh bezpečnostného systému prináša zmeny vo fungovaní BR SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Navrhované zmeny by sa mohli premietnuť do legislatívy po schválení dokumentu vládou.

Bratislava 15. októbra (TASR) - K zvyšovaniu odolnosti štátu voči hrozbám by mohlo prispieť zefektívnenie činnosti Kancelárie Bezpečnostnej rady (BR) SR. Riaditeľ kancelárie by mohol dostať širšie kompetencie, zlepšiť sa má aj práca výborov. Vyplýva to z návrhu Koncepcie bezpečnostného systému SR, ktorý Ministerstvo vnútra (MV) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Ciele koncepcie sú založené na zefektívnení bezpečnostného systému bez vytvárania nových inštitúcií.

"BR SR bude v rámci dlhodobých systémových opatrení schvaľovať plány odolnosti štátu pre jednotlivé bezpečnostné hrozby, ktorých súčasťou sú aj spoločné typové plány reakcie na jednotlivé bezpečnostné hrozby," približuje návrh predkladateľ. Koncepcia počíta aj s posilnením jednotlivých výkonných zložiek po stránke personálnej, materiálnej, odbornej a finančnej prostredníctvom mechanizmu zefektívnenia vynakladania rozpočtových prostriedkov.

Aktuálne fungovanie bezpečnostného systému je podľa koncepcie zložité pre komplikované vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie a následné zavádzanie prijatých opatrení. "Nová navrhovaná schéma bezpečnostného systému bude flexibilná a zároveň bude komplexne pokrývať požiadavky na zaručenie bezpečnosti štátu a jeho občanov," sľubuje predkladateľ.

Úlohy krízových štábov na úrovni krajov a okresov majú vykonávať bezpečnostné rady alebo nimi zvolané krízové štáby podľa povahy krízy. Na čele bezpečnostnej rady kraja by mohol byť predseda okresného úradu v sídle kraja, podpredsedom vedúci odboru okresného úradu. Predsedom bezpečnostnej rady okresu by mohol byť šéf príslušného okresného úradu.

"Bezpečnostné rady kraja a okresu sa stanú rozhodovacím prvkom systému miestnej štátnej správy v čase všetkých krízových situácií. Pozície obcí a vyšších územných celkov zostanú nezmenené. Schéma riadenia zhora nadol bude efektívnejšia so silným koordinačným prvkom na národnej úrovni," deklaruje predkladateľ.

Navrhované zmeny by sa mohli premietnuť do legislatívy po schválení dokumentu vládou.