Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra podporí komunitné centrá s ľuďmi na okraji spoločnosti

Foto: TASR

Centrá podľa ministerstva predstavujú nielen zdroj podpory pri riešení životných situácií, ale aj miesto stretnutí a inšpirácie.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Ministerstvo vnútra prostredníctvom národného projektu podporí budovanie kapacít komunitných centier vrátane zvýšenia kvality a dostupnosti ponúkaných služieb a programov, ktoré podporujú začlenenie ľudí žijúcich na okraji spoločnosti. Podľa rezortu komunitné centrá predstavujú nielen zdroj podpory pri riešení životných situácií, ale aj miesto stretnutí a inšpirácie.

Nový model komunitných centier počíta so zjednotením základného balíka ponúkaných aktivít a programov, ktoré však svojím obsahom presahujú kompetencie jednotlivých rezortov. "Centrá majú pod jednou strechou poskytovať sociálne a vzdelávacie služby, zdravotné a osvetové činnosti, aktivity na podporu zamestnanosti, ale napríklad aj asistenciu pri vysporiadavaní a legalizácii pozemkov, ktoré sú nevyhnutným predpokladom pre riešenie výziev v oblasti bývania marginalizovaných komunít," priblížil minister vnútra Robert Kaliňák.

Ako dodal, ministerstvo chce tiež vytvoriť podmienky pre to, aby rezorty zastrešujúce školstvo, zdravotníctvo, sociálne veci, bytovú politiku aj kultúru sa mohli podieľať na formovaní programov a sprístupňovaní služieb pre obyvateľov aj prostredníctvom tejto siete. Kaliňák zdôraznil, že takáto pomoc bude smerovať prednostne do tých miest a obcí, ktoré majú záujem podieľať sa na integrácii Rómov žijúcich dnes na okraji spoločnosti.