Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra apeluje na riešenia pre ochranu archívnych dokumentov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Zriadiť by sa podľa rezortu vnútra malo aj desať digitalizačných pracovísk. Vykonať treba aj revíziu elektrických rozvodov a sieťových pripojení, ako aj klimatizácie a vzduchotechniky.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR zdôrazňuje potrebu systémových riešení v oblasti ochrany archívnych dokumentov. Varuje pred rizikom nenahraditeľných strát archívnych dokumentov, čo z hľadiska kultúrnych hodnôt predstavuje pri ich fyzickom zániku nevyčísliteľnú škodu. Upozornilo na to v kontexte požiaru v Banskej Štiavnici, ktorý zasiahol aj Slovenský banský archív. V materiáli o stave archívov, ktorý v stredu vzala na vedomie vláda, navrhuje 13 opatrení na zabránenie poškodenia archívnych dokumentov.

"Ministerstvo vnútra bez systémového prístupu a podpory zo strany vlády SR nedokáže vyriešiť súčasnú situáciu a existujúce problémy. Preto je nevyhnutné zabezpečiť každoročné zvýšenie rozpočtových prostriedkov pre rozpočtovú kapitolu ministerstva vnútra na rozvoj štátnych archívov," uviedol rezort. Po požiari v Banskej Štiavnici chýbalo napríklad funkčné zariadenie potrebné na ošetrenie premočených a navlhnutých dokumentov. Tento rok by rezort potreboval na rozvoj štátnych archívov približne 18 miliónov eur, na rok 2024 vyčíslil 35 miliónov eur.

Na zabránenie poškodenia archívnych dokumentov navrhuje rezort komplexnú rekonštrukciu Slovenského národného archívu, vybudovanie ôsmich nových vysokokapacitných úložných priestorov štátnych archívov v jednotlivých regiónoch Slovenska a vytvorenie dostatočných podmienok a kapacít pre archívne materiály. Zriadiť by sa podľa MV SR malo aj desať digitalizačných pracovísk. Vykonať treba aj revíziu elektrických rozvodov a sieťových pripojení, ako aj klimatizácie a vzduchotechniky.

Potrebná je aj sanácia mikrobiologickej kontaminácie na stenách a archívnych dokumentoch, oprava opadaného obkladu, uzáverov na vodovodných rozvodoch či potrubiach i odstránenie zatekania do budov. Zlepšiť treba aj ochranu pred požiarmi a odstrániť azbest.

MV SR pripomína, že v roku 2022 vypracovalo dva koncepčné materiály, v ktorých konštatuje, že najdôležitejšia a najrozsiahlejšia časť archívneho dedičstva Slovenskej republiky je vážne ohrozená, a prináša konkrétne návrhy a opatrenia. Vláda ich schválila bez finančného krytia.

MV SR je zriaďovateľom Slovenského národného archívu, dvoch špecializovaných pracovísk - Slovenského banského archívu v Banskej Štiavnici a Spišského archívu v Levoči, ôsmich štátnych archívov s regionálnou územnou pôsobnosťou a ich 29 pracovísk. Tie uchovávajú najväčšiu a najdôležitejšiu časť archívneho dedičstva SR v rozsahu viac ako 200 kilometrov archívnych dokumentov. Najstaršie archívne dokumenty pochádzajú už zo začiatku 12. storočia.

Štátne archívy predstavujú pamäť národa a sú základom identity spoločnosti, vysvetľuje rezort. Plnia nezastupiteľnú úlohu ako východisko zachovania informačnej kontinuity rozhodovacích procesov vo verejnom sektore. Ich postavenie je nezastupiteľné v rámci štátnej správy, samosprávy, kultúry a vedy. Poskytujú aj informácie k riešeniu životných situácií občanov. Aktuálnou úlohou je napríklad poskytovanie archívnych dokumentov Slovenskému pozemkovému fondu a príslušným súdom na prešetrenie niekoľko tisícov prípadov vysporiadania pozemkov, majetkových a vlastníckych práv k nim.