Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

KALIŇÁK: Do Gabčíkova dorazilo prvých 24 dočasných migrantov

Na snímke príchod žiadateľov o azyl. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Malo by ísť o Sýrčanov.

Bratislava/Gabčíkovo 17. septembra (TASR) – Do Gabčíkova dnes prišlo 24 dočasných rakúskych azylantov, ide predovšetkým o mužov zo Sýrie. Na dnešnom brífingu to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

Podľa šéfa rezortu vnútra Slovensko už dlhodobo odmieta systém povinného prerozdeľovania utečencov v rámci Európskej únie, ktorý považuje za nesprávny. Súhlasí však s dočasným poskytnutím ubytovacích kapacít na Slovensku pre žiadateľov o azyl v Rakúsku, s ktorým uzavrelo aj príslušnú dohodu. „Prvých 24 žiadateľov o azyl z Rakúska príde na Slovensko, kde im bude poskytnuté ubytovanie a strava s tým, že rakúska strana sa bude naďalej starať o samotnú azylovú procedúru a o samotných migrantov. Pred ukončením azylového konania sa títo žiadatelia o azyl vrátia naspäť do Rakúska,“ povedal Kaliňák.



Minister vnútra bezpečnostné riziká v Gabčíkove neočakáva. „Sú informovaní, že ak by došlo k porušeniu pravidiel, veľmi riskujú udelenie azylu v Rakúsku a veľmi ľahko by mohlo dôjsť k skončeniu procedúry,“ uviedol. Slovensko môže taktiež v prípade akýchkoľvek pochybností vrátiť týchto ľudí späť do Rakúska. Dočasní rakúski azylanti môžu priestory zariadenia opustiť.

Len dočasne


"Z našej strany je všetko zabezpečené, ubytovanie pripravené. V tejto chvíli sa už pripravuje strava. Do platnosti vstupujú bezpečnostné opatrenia, ktoré sme už avizovali. Navyšujeme tiež počty policajtov na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Gabčíkove - o desať," uviedol riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík. Podľa neho sa taktiež pracuje na vylepšení kamerového systému v obci.



"Opakujeme a zdôrazňujeme, že ide o žiadateľov o rakúsky azyl, ktorí budú na Slovensku dočasne, teda po skončení procesu sa vrátia späť do Rakúska. Preto nepredpokladáme, že by páchali trestnú činnosť alebo robili výtržnosti, keďže by to zmarilo ich šance na získanie azylu v Rakúsku," dodal Netík.

Na snímke príchod žiadateľov o azyl.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister vnútra SR Robert Kaliňák a spolková ministerka vnútra Rakúskej republiky Johanny Mikl–Leitner 21. júla tohto roka podpísali memorandum, na základe ktorého Slovensko prijme 500 dočasných rakúskych azylantov z rakúskeho centra prvého kontaktu v Traiskirchene.



"Slovenský účastník zabezpečí ubytovacie kapacity v ubytovacom zariadení pre najviac 500 žiadateľov za podmienok uvedených v tomto memorande o porozumení. Umiestňovanie žiadateľov v ubytovacom zariadení sa bude vykonávať postupne podľa dohody účastníkov. Celkový počet žiadateľov prijatých do ubytovacieho zariadenia môže byť po odchode niektorých prijatých osôb doplnený o ďalších žiadateľov, avšak ich počet nesmie presiahnuť 500 osôb v akomkoľvek čase ich umiestnenia v ubytovacom zariadení," konštatuje sa okrem iného v podpísanom memorande.

Slovensko poskytne dočasným rakúskym azylantom ubytovanie a stravu. Rakúsko bude podľa memoranda hradiť ich prepravu na Slovensko či ich vreckové. Ak by dočasní rakúski azylanti spôsobili v ubytovacom zariadení nejaké škody na majetku, podľa memoranda ich taktiež uhradí rakúska strana.

Na snímke nápisy v anglickom a arbskom jazyku.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zástupca starostu Gabčíkova Arpád Mészáros zatiaľ nič nevie o  dnešnom príchode dočasných rakúskych azylantov do Účelového zariadenia Slovenskej technickej univerzity v ich obci, nakoľko ho nikto oficiálne neinformoval. Obyvatelia podľa neho už vyjadrili svoj odmietavý postoj v referende, uviedol pre TASR.

"Niečo sa tam deje, bol som sa tam pozrieť a videl som zvýšený počet policajtov," pokračoval. Informácie z ministerstva vnútra o navýšení počtu policajtov na miestnom obvodnom oddelení o desať ľudí a vylepšení kamerového systému majú v obci podľa neho už dávnejšie.

Na príchod prvej skupiny azylantov miestni obyvatelia neboli zvedaví


Do areálu Slovenskej technickej univerzity Bratislava v Gabčíkove dorazil dnes o 15.25 h autobus s rakúskou poznávacou značkou, z ktorého v sprievode dobrovoľných aktivistov vystúpila prvá skupina dočasných rakúskych azylantov. V autobuse zo Salzburgu cestovali len muži, Sýrčania mladšieho veku.

„Pôvodne nás malo byť viac, ale viacerí si to v poslednej chvíli rozmysleli a nechceli prísť na Slovensko. Dúfam, že ani my tu nebudeme dlho, chceme sa dostať späť do Rakúska,“ konštatoval jeden z migrantov. Dodal, že kým sa formality vybavia, budú trpezlivo čakať.

Azylantov privítala veľká skupina domácich a zahraničných novinárov, takmer všetky slovenské televízne štáby, ale nechýbali kamery z Maďarska, Rakúska i Nemecka. Prítomných žurnalistov prekvapil postoj polície, ktorá čakajúcich novinárov vyhnala z priestoru. „Je to akademická pôda, ani jeden z vás nemá povolenie na vstup,“ zdôraznil dôstojník polície.

Okolie budovy, kde majú byť umiestnení azylanti, ohradili páskou, avšak pár minút pred príchodom pásku odstránili a umožnili vstup pred vchod budovy. Počas niekoľkohodinového čakania na príchod dočasných rakúskych azylantov do priestoru nevkročil ani jeden občan z miestnych obyvateľov, príchod migrantov nesprevádzali žiadne výtržnosti.

Grundböck: O premiestnení migrantov je predčasné hovoriť


Rozhovory o umiestnení utečencov, ktorí požiadali o azyl v Rakúsku a na základe dohody medzi slovenským ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a jeho rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou–Leitnerovou z 21. júla mali byť z utečeneckého tábora v rakúskom Traiskirchene premiestnení do ubytovacieho zariadenia v Gabčíkove, naďalej prebiehajú a o ich výsledku je predčasné hovoriť. TASR o tom dnes informoval hovorca rakúskeho ministerstva vnútra Karl-Heinz Grundböck.

Zároveň poprel informácie, že by utečenci mali pochádzať z Traiskirchenu či - ako v stredu uviedol poslanec rakúskeho parlamentu za Stranu zelených Matthias Köchl - z korutánskeho Krumpendorfu. Ak totiž podľa Grundböcka k presunu žiadateľov o azyl z Rakúska na Slovensko príde, malo by ísť o ľudí zhromaždených v tábore v Salzburgu.

O presnom počte predmetných žiadateľov o azyl z Rakúska, ako aj o počte turnusov, v ktorých by sa tieto transfery mali uskutočniť, Grundböck odmietol špekulovať s tým, že to závisí od výsledku prebiehajúcich medzištátnych rozhovorov.

Na otázku, či Rakúsko mieni v súvislosti so zmenami utečeneckých trás z južnej Európy do Nemecka, vyplývajúcich z tvrdých reakcií Maďarska voči utečencom, zaviesť na slovensko-rakúskych hraniciach sprísnený režim, odpovedal: "Podľa potreby."