Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

MV SR pokračuje v príprave súťaže na telové kamery pre policajtov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Telové kamery majú využívať najmä zásahové zložky, takisto poriadková a dopravná polícia pri riešení priestupkov.

Bratislava 23. júla (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR pokračuje v príprave verejného obstarávania na telové kamery pre policajtov. Po druhom kole prípravných trhových konzultácií konštatuje, že cenové ponuky uchádzačov v priemere prekročili predpokladané náklady na projekt. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytol tlačový odbor MV SR.

"Aktuálne prebieha zo strany odborných útvarov rezortu vnútra príprava podkladov na vyhlásenie verejného obstarávania. V rámci tohto procesu sa ministerstvo podrobne zaoberá aj indikatívnymi cenovými ponukami uchádzačov, ktoré v priemere presiahli predpokladané finančné prostriedky, ktoré malo ministerstvo na daný projekt vyčlenené," uviedol rezort.

Telové kamery majú využívať najmä zásahové zložky, takisto poriadková a dopravná polícia pri riešení priestupkov. Na ich zavedenie vyzývala ministerstvo vnútra ešte bývalá verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Dôvodom boli viaceré policajné pátracie akcie v rómskych osadách, ako napríklad v roku 2013 v osade Budulovská pri Moldave nad Bodvou či v roku 2015 v obci Vrbnica v Michalovskom okrese. Vo výzvach na obstaranie telových kamier pokračovala aj ombudsmanka Mária Patakyová, ktorá na poste skončila tento rok.

Súťaž na kamerové systémy pripravovanú predošlým vedením Úrad pre verejné obstarávanie zrušil pre vážne deficity v transparentnosti a hospodárnosti.