Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Pri obstarávaní ultrazvukov pre FNsP Žilina EKS splnil úlohu

Ilustračné foto. Foto: TASR - archív Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave

Minister zdravotníctva Viliam Čislák neurobil podľa Via Iuris od nástupu do funkcie žiadne systémové opatrenia na zamedzenie predraženým nákupom prístrojov v zdravotníctve.

Bratislava 7. júla (TASR) – Elektronický kontraktačný systém (EKS) splnil v prípade verejného obstarávania dvoch ultrazvukov pre Fakultnú nemocnicu s poliklinikou (FNsP) v Žiline úlohu elektronickej podpory procesu a zverejnenia zadania zákazky. Podľa tlačového odboru kancelárie ministra vnútra bol v oboch obchodoch verejný obstarávateľ prostredníctvom systému elektronického trhoviska vo fáze karantény upozornený rozpormi na nesprávne, respektíve diskriminačné zadanie v opisnom formulári v prvom prípade 14 a v druhom 17 výhradami.

"EKS je nástroj na transparentné verejné obstarávanie. Ministerstvo vnútra SR ani členovia dodávateľského konzorcia nezodpovedajú za kroky obstarávateľa ani dodávateľa. Ďalším postupom môže byť kontrola vykonaná Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO) u verejného obstarávateľa, v extrémnom prípade končiaca návrhom na neplatnosť zmluvy, o ktorom rozhoduje súd," uviedol tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

O nákupe prístrojov vo FNsP Žilina informovala mimovládna organizácia Via Iuris, ktorá zisťovala podrobnosti spolu s týždenníkom .týždeň. Žilinská nemocnica mala v apríli 2015 uzatvoriť zmluvu na dodávku dvoch ultrazvukov za 123.000 eur napriek tomu, že zo 173 oslovených firiem napokon predložila ponuku iba jedna – Wega MS. "Tender bol realizovaný cez EKS. Potenciálni dodávatelia vzniesli dohromady 31 pripomienok, v ktorých spochybňovali diskriminačne nastavené kritériá. Napríklad meranie hrúbky cievnej steny na tisíciny milimetra, hoci podľa analýzy Žilinskej univerzity to súčasné technológie neumožňujú. Nemocnica námietkam nevyhovela, a tak napokon predložila ponuku tá istá firma, ktorá vyhrala v roku 2013 tender na dodávku štyroch ultrazvukov za 375.000 eur pre Univerzitnú nemocnicu L. Pasteura v Košiciach. Tá napokon kúpila ultrazvuky za ceny, ktoré sú o desiatky tisíc eur vyššie (rozdiel cca 115.000 eur) ako ceny porovnateľných prístrojov napríklad v nemocnici vo Vsetíne," pripomenula mimovládna organizácia.

Pochybnosť podľa nej vzbudzuje aj cena ultrazvuku pre rádiologické oddelenie v žilinskej nemocnici, ktorý dodala firma Wega MS za 87.000 eur. V decembri 2012 zaň mala Špecializovaná nemocnica sv. Svorada v Nitre zaplatiť 72.000 eur. "V októbri rovnakého roku zase nemocnica v Myjave necelých 80.000 eur. Bolo to pritom o viac ako dva roky skôr, než nakupovala nemocnica v Žiline, a teda cena prístroja by za ten čas mala podľa odborníkov klesnúť. Nižšiu cenu za porovnateľný prístroj značky Phillips zaplatila aj nemocnica vo Vsetíne, a to o 20.000 eur menej ako žilinská nemocnica," doplnila mimovládna organizácia Via Iuris.

Podľa vyjadrenia žilinskej nemocnice, ktoré sprostredkoval hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla, je EKS koncipovaný tak, že obstarávateľ zadá požadované kritériá a systém po ukončení nákupu vygeneruje zmluvu, kde nie je vôbec spomínaný typ prístroja. "Aký typ prístroja dodávateľ dodá, obstarávateľ v okamihu ukončenia nákupu nevie. Zistí to až v lehote do 10 dní po ukončení nákupu. Pri špecifikácii prístrojov sme vychádzali z niekoľkých kritérií. V prvom rade to boli odborné kritériá, ktoré stanovovali lekári oddelení FNsP Žilina, ktorí budú na týchto zariadeniach pracovať. Spôsob stanovenia ceny určujú dodávatelia zariadení. Za obchodnú politiku firiem nemocnica nemôže. V tomto segmente sa aj u typovo zhodných zariadení môže cena výrazne líšiť. Záleží od softvérovej aj hardvérovej konfigurácie zariadení. My sme pri stanovení ceny vychádzali z prieskumu trhu, ktorý predchádza procesu verejného obstarávania," informovalo vedenie FNsP Žilina.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák neurobil podľa Via Iuris od nástupu do funkcie žiadne systémové opatrenia na zamedzenie predraženým nákupom prístrojov v zdravotníctve. "Jedným z dôsledkov je ďalší predražený nákup ultrazvukov v žilinskej nemocnici. Minister Čislák by mal tento nákup dôsledne preveriť a vysvetliť, ako je možné, že aj za jeho éry stále vyhráva väčšinu tendrov na ultrazvuky tá istá firma. Hoci je evidentné, že nákupy sú predražené a podmienky zrejme diskriminačne nastavené," konštatovala mimovládna organizácia.

"Ministra zdravotníctva Viliama Čisláka rovnako zaujímajú odpovede na otázky nastolené vo zverejnenej správe, ale musí na ne dať odpoveď relevantný orgán. Preto minister ešte 1. júna, kedy Via Iuris prišla s rovnakou správou, podal podnet na Generálnu prokuratúru," dodal hovorca ministerstva zdravotníctva.