Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Za minulý rok prijalo ministerstvo vnútra menej sťažností ako predtým

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ministerstvo konštatuje, že občania často v podaniach len popisujú svoje problémy vo forme konštatovaní spolu s opatreniami, ktoré sa snažili vykonať na ich nápravu.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR prijalo minulý rok 2605 sťažností, čo je menej ako za rok 2011. Vtedy bolo ministerstvu doručených celkovo 3408 sťažností. Informuje o tom správa o vybavovaní sťažností a petícií v pôsobnosti MV SR za rok 2012, ktorú ministerstvo zverejnilo na svojej internetovej stránke.

"Naďalej boli hlavnými príčinami sťažností občanov najmä porušenie, nesprávna aplikácia, neznalosť, prípadne nejednotný výklad zákona, všeobecne záväzných právnych predpisov a interných predpisov, ale aj nesprávny postup v konaní jednotlivých zamestnancov na útvaroch ministerstva," píše sa v dokumente. Občania taktiež poukazovali na správanie sa policajtov, na ich spôsob komunikácie, zneužitie ich právomocí, zneužitie služobného postavenia či porušenie pracovnej disciplíny.

Ministerstvo ďalej konštatuje, že občania často v podaniach len popisujú svoje problémy vo forme konštatovaní spolu s opatreniami, ktoré sa snažili vykonať na ich nápravu a vymenujú inštitúcie a orgány, na ktoré sa už obrátili. "V ich podaniach však často chýbajú konkrétne informácie a skutočnosti týkajúce sa ich sťažnosti podľa zákona o sťažnostiach," uviedlo ministerstvo v správe.