Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Do piatka je možné nárokovať peniaze za ubytovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

V týchto dňoch samosprávy rozosielajú príspevky za ubytovanie za mesiac máj, ktoré im MV SR doručilo na účty koncom júna. Celkovo ide o 5.674.328 eur.

Bratislava 7. júla (TASR) - Posledný termín, keď je možné predložiť obecnému či mestskému úradu výkaz o počte nocí v mesiaci jún, počas ktorých ubytovatelia poskytli strechu nad hlavou odídencom z Ukrajiny, je v piatok (8. 7.). TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

Príspevok sa vlastníkom domov a bytov aktuálne poskytuje vo výške ôsmich eur za noc u dospelých a štyroch eur za dieťa mladšie ako 15 rokov. V praxi je od 570 do 1430 eur v závislosti od počtu obytných miestností. Zariadeniam, ktoré nepodnikajú v oblasti ubytovania, obciam a vyšším územným celkom sa podľa slov Eliášovej príspevky poskytujú vo výške 12 eur za jednu noc u dospelých a šesť eur za dieťa do 15 rokov.

Ministerstvo vnútra opakovane upozorňuje, že ubytovatelia, ktorí mali s odídencom podpísanú zmluvu o ubytovaní do 30. júna, sú povinní podpísať dodatok k nej, respektíve uzatvoriť novú zmluvu, ktorú predložia obci zároveň s výkazom za mesiac jún. "Takisto stále platí povinnosť odídenca raz za mesiac osobne oznámiť obci, že mu oprávnená osoba poskytuje ubytovanie," pripomenula Eliášová.

V týchto dňoch samosprávy rozosielajú príspevky za ubytovanie za mesiac máj, ktoré im MV SR doručilo na účty koncom júna. Celkovo ide o 5.674.328 eur.

Príspevok za ubytovanie cudzinca vypláca štát od februára. Vláda rozhodla, že sa bude poskytovať do septembra. Ubytovateľom bolo na príspevkoch dosiaľ vyplatených 13,2 milióna eur.