Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Obce môžu žiadať o finančnú pomoc pri budovaní prístupu k pitnej vode

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa údajov z Atlasu rómskych komunít na Slovensku 2013 z 803 sledovaných osídlení je bez prístupu k pitnej vode až 7,2 percenta.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje otvorilo druhé hodnotiace kolo v rámci výzvy, ktorá je zameraná na podporu prístupu k pitnej vode. TASR o tom informovala Lucia Kirinovičová z komunikačného odboru rezortu vnútra.

"V termíne do 14. septembra môže 1043 obcí a miest zo siedmich krajov Slovenska (okrem Bratislavského kraja) požiadať o finančnú pomoc pri vybudovaní prístupu marginalizovaným rómskym komunitám k pitnej vode," uviedla Kirinovičová.

Ako ďalej uviedla, podľa údajov z Atlasu rómskych komunít na Slovensku 2013 z 803 sledovaných osídlení je bez prístupu k pitnej vode až 7,2 percenta. "Najhoršia situácia je zaznamenaná v segregovaných obydliach, kde 11,1 percenta nemá prístup k pitnej vode," zdôraznila.

"Dotknuté obce majú jedinečnú príležitosť využiť alokáciu výzvy v sume 16 miliónov eur na zlepšenie základných životných podmienok a zabezpečiť prístup k pitnej vode pre svojich obyvateľov," dodala riaditeľka odboru pre inklúziu marginalizovaných rómskych komunít Lucia Rozkopálová.

Uzávierka druhého hodnotiaceho kola je 14. septembra. Oblasti podpory sa týkajú najmä výstavby a rozšírenia vodovodov či potrubných rozvodov pitnej vody, budovania vŕtaných studní a realizácie úpravní povrchovej vody.