Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Holandsko darovalo Slovensku dve špeciálne vozidlá na prevoz pacientov

Ilustračné foto. Foto: TASR – Maroš Černý

Slovenská republika je iba štvrtým štátom, ktorému boli tieto vozidlá darované.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Holandské kráľovstvo darovalo Slovensku dva špeciálne vany, ktoré sú osobitne upravené na prevoz osôb vyžadujúcich si špeciálne zaobchádzanie. Ide napríklad o psychiatrických pacientov alebo o osoby umiestnené v detenčnom ústave. Poputujú Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinella v Pezinku a Psychiatrickej nemocnici v Hronovciach. TASR o tom informovali z komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"Do daru Slovensko dostalo dve špeciálne vozidlá, v ktorých je možné previezť sedem osôb. Každé vozidlo má hodnotu približne 60.000 až 70.000 eur, pozostáva z troch samostatných jednotiek (2+2+3 osoby) a je vybavené kamerovým a poplašným systémom. Slovenská republika je iba štvrtým štátom, ktorému boli tieto vozidlá darované," priblížil rezort.

Predstavitelia Holandského kráľovstva ich venovali Slovensku z titulu spolupráce medzi holandskými úradmi a zastupiteľským úradom SR v Haagu v oblasti repatriácií psychiatrických pacientov z Holandska na Slovensko. "Teší ma, že spolupráca s Holandským kráľovstvom sa prehlbuje a rozširuje. Naštartovali sme niekoľko paralelných projektov, na ktorých intenzívne pracujeme, či už je to projekt v oblasti forenznej psychiatrie, psychológie a detenčného systému alebo projekt na podporu vybudovania nového detského onkologického centra v Bratislave," uviedol štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Michal Štofko.

Prevzatie vanov sa uskutočnilo v piatok na území rezortu za prítomnosti Štofka, zástupcov Ministerstva bezpečnosti a spravodlivosti Holandského kráľovstva Jelte Penninga a Sudesh Sukhraja a zástupkyne veľvyslankyne Holandského kráľovstva na Slovensku Henriette van Notten.