Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Mnohé projekty už prinášajú zlepšenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ministerstvo to uvádza v reakcii na dnešné tvrdenia prezidenta SR Andreja Kisku, že prešla "dosť dlhá doba" na to, aby už pacienti videli výsledky.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Nie všetky zmeny sú pre pacientov okamžite viditeľné, reaguje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na dnešné tvrdenia prezidenta SR Andreja Kisku, že prešla "dosť dlhá doba" na to, aby už pacienti videli výsledky. Veľká časť verejnosti podľa neho vníma, že "veci v zdravotníctve sa pohli k horšiemu".

"Realizáciu programu zmien sme si zadefinovali na štvorročné obdobie, sme presvedčení, že mnohé projekty už prinášajú a mnohé v krátkej budúcnosti prinesú pacientom významné zlepšenia," povedala pre TASR hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.


Rezort podľa nej priniesol väčšiu dostupnosť liekov pre slovenských pacientov zákonom proti ich reexportu. "Pracujeme na štandardných diagnosticko-liečebných postupoch a v priebehu niekoľkých mesiacov predpokladáme prvé výsledky," uviedla Eliášová.

Rezort zdravotníctva sa snaží usporiť centrálnym obstarávaním CT a MR prístrojov či postelí, povedala hovorkyňa. Novozriadený Úrad pre riadenie podriadených organizácií na ministerstve podľa nej zase dohliada na efektívnejšie hospodárenie nemocníc. "Zároveň sme zriadili kolektívne riadiace orgány - rady riaditeľov, ako aj dozorné orgány v našich príspevkových organizáciách, ktorých cieľom je opäť efektívny manažment a efektívna kontrola fungovania nemocníc," informovala Eliášová.

Rezort v tomto roku posilnil kompetencie zdravotníckym asistentom. Eliášová tvrdí, že sa tým snažia eliminovať efekt nedostatku zdravotných sestier. "Robíme tiež rezidentský program, ktorého cieľom je zabezpečiť viac všeobecných lekárov aj špecialistov," povedala hovorkyňa. Pripomenula, že ministerstvo zdravotníctva už predstavilo koncepciu novej univerzitnej nemocnice.

Rezort momentálne pracuje na koncepte oddlženia zdravotníckych zariadení. "Nemocnice sa tiež zapájajú do systému DRG, pracujeme na zavádzaní elektronického zdravotníctva. Takisto sa snažíme zjednodušiť povinnosti pre zamestnávateľov v oblasti pracovnej zdravotnej služby," dodala Eliášová.