Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezot zdravotníctva: Možnosti odvolať šéfa ÚDZS sa majú rozšíriť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Navrhuje to ministerstvo zdravotníctva, ktoré chce nepriamo novelizovať zákon o zdravotných poisťovniach, cez novelu zákona zdravotnej starostlivosti.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Možnosti na odvolanie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa majú od budúceho roka rozšíriť. Navrhuje to ministerstvo zdravotníctva, ktoré chce nepriamo novelizovať zákon o zdravotných poisťovniach, cez novelu zákona zdravotnej starostlivosti.

Odvolanie šéfa ÚDZS má byť možné aj v prípade, že neodstráni nedostatky zistené kontrolným orgánom, ako je Najvyšší kontrolný úrad SR či Úrad pre verejné obstarávanie. "Ministerstvo sa kontinuálne snaží nastavovať jasné pravidlá, práva a k ním prislúchajúce zodpovednosti s cieľom, aby všetky organizácie v sektore zdravotníctva fungovali maximálne transparentne, efektívne a zodpovedne. Týmto krokom chce aj v prípade ÚDZS posilniť mechanizmy zodpovednosti štatutárneho orgánu za riadny, transparentný a efektívny chod inštitúcie," uviedla jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Spôsob odvolávania predsedu ÚDZS sa naposledy menil pred piatimi rokmi počas druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Možnosti odvolania sa vtedy na návrh poslanca za Smer-SD Richarda Rašiho rozšírili. Opätovne sa tak zaviedla možnosť odvolať predsedu úradu, ale aj členov správnej rady vládou na návrh ministra zdravotníctva aj z iných dôvodov ako v zákone vymenovaných.

Dôvodom malo byť to, že šéfa úradu nebolo možné odvolať ani pri objektívnom zistení nedostatkov v práci a vedení úradu bez právoplatného odsúdenia za spáchanie trestného činu. Vtedajší šéf úradu Ján Gajdoš to vtedy označil za politizáciu. Prvá vláda Roberta Fica ho aj počas svojej prvej vlády zosadila z tejto funkcie využitím podobnej legislatívnej zmeny.