Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Odborníci v biomedicíne rokovali na pôde rezortu zdravotníctva

Foto: TASR/AP

Témou bolo etablovanie, využitie a udržateľnosť biobankovania na Slovensku.

Bratislava 13. júla (TASR) - Špecialisti v oblasti biomedicíny sa dnes opäť stretli na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. V súlade s predchádzajúcimi aktivitami zameranými na stratégiu rozvoja biomedicínskeho výskumu a vývoja sa tentoraz sústredili na aspekty etablovania, využitia a udržateľnosti biobankovania na Slovensku.

Špecialisti sa zhodli, že biobankovanie, ktoré predstavuje systém dlhodobého uskladnenia biologického materiálu s klinicko-patologickými, epidemiologickými a biomolekulovými informáciami, je nevyhnutným predpokladom na kvalitný biomedicínsky výskum a vývoj, vrátane získavania informácií o biomarkeroch ochorení a objavovaní nových cieľových molekúl pri vývoji inovatívnych liekov.

"Výskum a inovácie v biomedicíne" je jedným z projektov, ktoré ministerstvo zdravotníctva realizuje v rámci 26 projektov pre lepšie zdravotníctvo. V súvislosti s tým rezort pripravuje projekty, vrátane založenia a sprevádzkovania infraštruktúry biobánk, ktoré na Slovensku podporia prepojenie základného a aplikovaného výskumu s klinickou praxou.

"Zamerajú sa na včasnú diagnostiku a personalizovanú terapiu u najčastejších chronických ochorení na Slovensku, ako sú onkologické, kardiovaskulárne, neurologické či metabolické ochorenia. To prispeje nielen k zníženiu počtu tzv. odvrátiteľných úmrtí, ale aj k zvýšeniu úrovne zdravotnej starostlivosti a k výraznému zlepšeniu zdravotného stavu slovenského obyvateľstva," zhrnula Ivica Kvietiková, riaditeľka Odboru výskumu a vývoja MZ SR.

TASR informácie poskytla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.