Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ošetrovateľstvo zastreší od augusta nová ministerská sestra

Foto: Oliver Ondráš

Pozícia ministerskej sestry už na Slovensku v minulosti existovala, v roku 2006 sa však zrušila.

Bratislava 26. júla (TASR) - Na ministerstve zdravotníctva pribudol v júni nový odbor ošetrovateľstva. Túto oblasť zastreší nová tzv. ministerská sestra, po ktorej už roky volá sesterská komora. Do funkcie riaditeľky odboru nastúpi od augusta, potvrdila TASR hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková. Jej meno zatiaľ ministerstvo nezverejnilo, vyberalo ju spomedzi kandidátov komory.

"Od zriadenia uvedeného odboru MZ SR očakáva pokračovanie konštruktívnej a efektívnej komunikácie a spoločné riešenie problémov sestier a stredných zdravotníckych pracovníkov," uviedla Luptáková. Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných sestier (SKSaPA) Iveta Lazorová je optimistkou a verí, že ministerská sestra bude mať aj možnosti a kompetencie niečo zmeniť.

"Táto pozícia je nevyhnutnosť, aby ošetrovateľstvo ako odbor na Slovensku napredovalo a aby sa aj prispelo k riešeniu situácie s nedostatkom sestier. Sme veľmi radi a vítame túto aktivitu ministerstva, že vyhovelo požiadavkám komory a zriadilo samostatný odbor ošetrovateľstva," povedala pre TASR Lazorová. Jeho vznik považuje za dobrý signál toho, že ministerstvo dalo ošetrovateľstvu dôležitosť.

Pozícia ministerskej sestry už na Slovensku v minulosti existovala, v roku 2006 sa však zrušila. "Desať rokov sme sa nikam neposunuli," poukázala v tejto súvislosti Lazorová. O opätovné zriadenie funkcie žiadali sestry dlhodobo, bola aj jednou z požiadaviek z ich petície spred piatich rokov, pod ktorú sa podpísalo štvrť milióna ľudí. Potrebu ministerskej sestry začali sestry opäť pripomínať po príchode nového ministra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD).