Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MZ SR: Prístroje pre štátne nemocnice sa majú nakupovať po novom

Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák. Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvo zdravotníctva dnes predstavilo pravidlá, ktoré sa budú postupne zavádzať do verejných obstarávaní v nemocniciach.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Zdravotnícke prístroje pre štátne nemocnice sa majú nakupovať po novom. Ministerstvo zdravotníctva dnes predstavilo pravidlá, ktoré sa budú postupne zavádzať do verejných obstarávaní v nemocniciach. Medzi nimi je benchmarking cien aj povinné cost-benefit analýzy. Do nákupov majú po novom hovoriť zdravotné poisťovne či odbory v nemocniciach. Na kontrolu chce ministerstvo prizvať aj Transparency International Slovensko.

"Zavádzame tieto metódy, aby sme eliminovali podozrenie alebo riziko, že by sa zdravotnícka technika obstarávala zle. Je najväčší predpoklad, že to bude transparentné a efektívne," povedal šéf rezortu Viliam Čislák (nominant Smeru-SD). Pre potreby porovnávania tak vznikne databáza cien zdravotníckej techniky. Najprv má pracovať s dátami zo Slovenska a Česka, postupne sa bude rozširovať o údaje z krajín V4 a následne viacero krajín v rámci Európy. Pomôže pri určovaní a hodnotení maximálnej predpokladanej ceny zákazky. Ceny si doteraz nemocnice určovali podľa prieskumov trhu.

Nemocnice tiež budú robiť pred nákupom analýzu, ktorá ukáže návratnosť a prínos investície. Cost-benefit analýza pomôže tiež pri stanovovaní cien unikátnych prístrojov. Analýza bude vznikať na základe pravidiel stanovených ministerstvom, ktoré ju za nemocnice bude najprv aj robiť. "Kreativita nebude prípustná," poznamenal Čislák. Možnosť kontroly tu má mať aj verejnosť či médiá. Cost-benefit analýzy, ktoré budú nemocnice predkladať v rámci schvaľovania nákupov ministerstva, by sa mali totiž povinne zverejňovať, avizoval analytik rezortu Martin Smatana.

Projekt spúšťa ministerstvo od budúceho mesiaca, bude rozdelený do troch fáz. Na začiatok vznikne databáza cien a metodika cost-benefit analýz. Prvé porovnávania by sa mali robiť pri drahších nákupoch nad 50.000 eur. V ďalšej fáze sa ceny zverejnia na webe a analýzy si už nemocnice začnú robiť samy. Nakoniec by sa nové podmienky mali naplno využívať pre nákupy techniky nad 30.000 eur. Čislák očakáva, že pravidlá sa tak dotknú množstva obstarávaní a v budúcnosti by sa mohli rozšíriť aj na nákupy služieb či koncesií.