Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

T. Drucker sa snaží zamedziť neefektívnym nákupom a nevýhodným zmluvám

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Foto: TASR/Michal Svítok

Tvrdí to jeho tlačový rezort, ktorý pripomína, že výsledky kontrol Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) sa týkajú rokov 2011 až 2015, teda času, keď ešte nebol vo funkcii.

Bratislava 30. júna (TASR) - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) sa v nemocniciach snaží zamedziť neefektívnym nákupom či uzatváraniu nevýhodných zmlúv. Tvrdí to jeho tlačový rezort, ktorý pripomína, že výsledky kontrol Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) sa týkajú rokov 2011 až 2015, teda času, keď ešte nebol vo funkcii.

"Súčasné vedenie rezortu rovnako ako NKÚ identifikovalo problémové oblasti a prijalo opatrenia, ktoré postupne uskutočňuje," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Do vyrovnaného hospodárenia má podľa nej nemocnice dostať pred rokom vzniknutý Úrad pre riadenie podriadených informácií. Ten porovnáva ich aktivity v prevádzkovej a medicínskej činnosti, obstarávania, takisto má eliminovať neefektívne nákupy a nevýhodné zmluvy.

"Do nákupov zavádzame efektívnosť a transparentnosť," vysvetľuje Eliášová. Poukazuje na centrálne verejné obstarávanie na CT prístroje, pripravované majú byť ďalšie na ťažkú techniku a postele. "Rezort zriadil v nemocniciach v jeho pôsobnosti dozorné orgány či rady riaditeľov, tieto kroky prinášajú vyššiu mieru kontroly a teda aj lepšie hospodárenie v nemocniciach," uviedla Eliášová.

Kontrola NKÚ v 13 nemocniciach ukázala na nedostatky v hospodárení, upozornila na vysokú sumu neuhradených záväzkov voči dodávateľom. Zo sledovaní vyplynuli i podozrenia na predražené nákupy prístrojov. Problémom je podľa NKÚ i výška nákladov na poskytovanú zdravotnú starostlivosť, ktorá "vysoko prekračuje" hodnotu jej úhrad zo zdravotných poisťovní.

NKÚ sa bližšie pozrelo na tri príspevkové organizácie zriadené ministerstvom zdravotníctva (MZ), päť samosprávnych nemocníc a päť transformovaných zdravotníckych zariadení, zakladateľom ktorých je MZ SR.