Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Grafiky rezortu zdravotníctva pomôžu posúdiť zdravotný stav dieťaťa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Grafiky sú určené pre rodičov detí mladších ako tri mesiace, starších ako tri mesiace a pre rodičov dospievajúceho dieťaťa.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR uverejnilo viaceré prehľadné manuály, vďaka ktorým je možné posúdiť závažnosť zdravotného stavu dieťaťa. Manuály sú od utorka zverejnené na stránke rezortu zdravotníctva. Informovala o tom hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Grafiky sú určené pre rodičov detí mladších ako tri mesiace, starších ako tri mesiace a pre rodičov dospievajúceho dieťaťa. Pripravila ich Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti a ich cieľom je pomôcť najmä rodičom, ak ich dieťa ochorie, a to aj v prípade nákazy ochorením COVID-19.

"Odborníci zadefinovali a zosumarizovali príznaky, ktoré sa môžu u dieťaťa vyskytnúť, a podľa závažnosti ich rozdelili do červenej, zelenej a oranžovej zóny a pre každú z nich odporučili ďalší postup. Jednoduchosť a zrozumiteľnosť týchto infografík môžu zohrať dôležitú úlohu pri rozhodovaní sa rodiča dieťaťa, a tým aj pri poskytnutí okamžitej a adekvátnej zdravotnej starostlivosti," spresnila Eliášová.

Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti v dokumente zároveň zdôrazňuje, že manuály nenahrádzajú lekárske vyšetrenie a v prípade, ak má rodič obavy, odporúča vyhľadať pediatra.