Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

MZ vyhlásilo výzvu na podporu dlhodobej zdravotnej starostlivosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR Maro Černý

Výzvu vyhlásilo v rámci národného projektu Posilnenie dlhodobej zdravotnej starostlivosti, ktorý je implementovaný v rámci operačného programu Ľudské zdroje.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výzvu zameranú na podporu dlhodobej zdravotnej starostlivosti. O financie sa môžu uchádzať mobilné hospice alebo agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Získané prostriedky môžu využiť na personálne zabezpečenie alebo na materiálne vybavenie. Rezort o tom informuje na webe.

"Cieľom výzvy je podporiť dostupnosť dlhodobej ošetrovateľskej starostlivosti a paliatívnej zdravotnej starostlivosti. Konkrétne, posilniť pracovné miesta sestier, lekárov, fyzioterapeutov či ďalších potrebných profesií v agentúrach domácej ošetrovateľskej starostlivosti a mobilných hospicoch," uviedol pre TASR rezort. Výzvu vyhlásil v rámci národného projektu Posilnenie dlhodobej zdravotnej starostlivosti, ktorý je implementovaný v rámci operačného programu Ľudské zdroje.

V prípade personálneho zabezpečenia sú stanovené finančné limity celkovej ceny práce pre jednotlivé pracovné pozície. "Napríklad mesačná mzda pre sestru špecialistku je maximálne 1787 eur alebo v prípade pomocnej profesie 1407 eur," priblížilo ministerstvo. V súvislosti s materiálnym vybavením sa medzi oprávnené náklady radí napríklad nákup zdravotníckej techniky, materiálu či interiérového vybavenia, ale napríklad aj vzdelávanie.

"Finančná alokácia na personálne zabezpečenie a posilnenie uvedených pozícií je 30 miliónov eur a paušálna sadzba 30 percent z uvedených reálne vynaložených finančných zdrojov na úhradu ostatných výdavkov súvisiacich s realizáciou projektu," doplnilo ministerstvo.