Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MZ SR: Výpovede sestier sú lokálnym problémom v Prešove a Žiline

Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvo tvrdí, že situácia sa vyvíja priaznivo a niet preto dôvod ani na minimálny náznak obáv.

Bratislava 26. januára (TASR) - Hromadné výpovede sestier sú podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD) "výsostne" lokálnym problémom vo fakultných nemocniciach v Žiline a Prešove. Na výpovediach v nich trvá 493 sestier, celkovo je v šiestich štátnych nemocniciach vo výpovedi stále 658 sestier. Stiahlo ju 606 sestier, do nemocníc zároveň nastúpilo 161 nových, informoval rezort zdravotníctva.

Podľa ministerstva nie je pre výpovede dôvod na obavy, a to ani v spomínaných dvoch nemocniciach. "Zdravotná starostlivosť vo FNsP J. A. Reimana Prešov a FNsP Žilina je poskytovaná, obe nemocnice poskytujú všetky potrebné služby," uviedol hovorca rezortu Peter Bubla. Ministerstvo tvrdí, že situácia sa vyvíja priaznivo a niet preto dôvod ani na minimálny náznak obáv.

Ministerstvo teší, že výpovede stiahlo 12 sestier z košickej univerzitnej nemocnice. Z pôvodných 65 sestier ostali vo výpovedi dve. Naopak, v trenčianskej fakultnej nemocnici dve výpovede pribudli. Odísť tak chce odtiaľ 56 sestier, 135 si tento krok rozmyslelo.

"Ministerstvo zdravotníctva SR vníma pozitívne, že aj napriek kampani zo strany funkcionárok sestier, ktorej sme denne svedkami, stále rastie počet sestier, ktoré sa slobodne informovali u svojich zamestnávateľov, overili si fakty a na základe toho stiahli svoju výpoveď," skonštatoval Bubla. Rezort a nemocnice naďalej ponúkajú sestrám právnu pomoc v súvislosti so sankciou 3300 eur, ktorá im hrozí pre stiahnutie výpovede. Tú podľa ministerstva platiť nemusia, má ísť o zastrašovanie.

Sesterská komora minulý týždeň upozornila, že situácia nie je taká bezproblémová, ako tvrdí minister Čislák. Poukazuje, že sestry chcú odísť najmä z akútnych oddelení, nie je možné ich len tak nahradiť a zdravotná starostlivosť je ohrozená. Napísali preto list šéfovi kabinetu Robertovi Ficovi (Smer-SD), v ktorom sa sťažovali na Čislákovu nečinnosť. Chceli, aby situáciu riešil premiér sám. Ten im odkázal, že ich nikto neignoruje a ministerstvo je aktívne. So zástupcami sestrami sa nestretol.

V UNLP ostávajú vo výpovednej lehote už len dve zdravotné sestry
V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) svoje výpovede z novembra stiahlo už 63 z pôvodných 65 zdravotných sestier. Vo výpovednej lehote, ktorá sa skončí 31. januára, tak aktuálne ostávajú len dve sestry. TASR to dnes potvrdila hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

K riešeniu situácie v nemocnici pomohla úprava kolektívnej zmluvy z konca minulého roka. Jej súčasťou sú podľa vedenia UNLP benefity vzťahujúce sa na všetkých zamestnancov vrátane sestier. Zvýšenú mzdu budú mať za prácu nadčas aj za odpracované roky. Okrem toho dôjde v UNLP k úprave miezd v súvislosti s prijatou novelou zákona o odmeňovaní zdravotníkov.

V košickej nemocnici došlo aj k prijatiu nových zdravotných sestier. "Za posledné dva mesiace sme ich prijali do pracovného pomeru 15 na rôzne oddelenia," uviedla dnes Šustová.

V nemocniciach Žilinského kraja dalo výpoveď 22 sestier, starostlivosť nie je ohrozená
V štyroch nemocniciach v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) podalo výpovede 22 sestier, čo pre pacientov nepredstavuje ohrozenie a zdravotná starostlivosť zostane naďalej zachovaná. Na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva ŽSK o tom informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

"Situáciu vyhodnocujeme s riaditeľmi nemocníc a pacientov môžeme ubezpečiť, že nedôjde k ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Vážim si prácu zdravotných sestier a som rád, že vláda vyčlenila finančné prostriedky pre zvýšenie ich platov. Vo všetkých našich nemocniciach sa mzdy sestier spoločne zvýšili mesačne takmer o 416.000 eur, čo je priemerný nárast mzdy približne o 127 eur," zdôraznil Blanár.

ŽSK je zriaďovateľom štyroch nemocníc – Kysuckej nemocnice v Čadci, Hornooravskej nemocnice v Trstenej, Dolnooravskej nemocnice v Dolnom Kubíne a Liptovskej nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Výpovede podalo 15 sestier v Dolnom Kubíne, šesť v Trstenej a jedna v Čadci. "V súvislosti s výpoveďami sestier sme pripravení prijať opatrenia tak, aby ostala zdravotná starostlivosť zachovaná v plnej miere. Podmienky budú zabezpečené minimálne na takej úrovni ako doteraz. Rovnako sme pripravení pomôcť i v prípade ohrozenia zdravotnej starostlivosti vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline. Lôžka pre pacientov poskytnú nemocnice v Čadci a Dolnom Kubíne," dodal Blanár.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Nepáči sa im výška koeficientov, cez ktoré sa preratúva mzda, či chýbajúce zohľadňovanie praxe. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Výpovede podali sestry v desiatich nemocniciach - v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne a Trstenej. Rezort poukazuje na to, že výpovede sťahujú nielen sestry zo štátnych, ale aj ostatných zariadení. Príkladom má byť bojnická nemocnica.