Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Výzva na výstavbu a opravu nemocníc pre drahšie projekty sa oneskorí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ministerstvo zdravotníctva potenciálnych záujemcov žiada, aby obdobie do vyhlásenia výzvy využili na prípravu žiadostí v kontexte vládou schválenej metodiky, ktorá je verejne dostupná.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Výzva z plánu obnovy na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc pre projekty nad päť miliónov eur sa oneskorí. Namiesto septembra ju Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR plánuje vyhlásiť v blízkej dobe. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu. Celkovo je v rámci nej vyčlenených vyše 286 miliónov eur. Okrem toho chce MZ koncom októbra vyhlásiť výzvu pre projekty do päť miliónov eur.

"K omeškaniu došlo z dôvodu rozdielnych právnych výkladov platného legislatívneho rámca v kontexte s plánom obnovy. Samotný plán obnovy a odolnosti je totiž špecifickým tým, že vznikol ako rýchla reakcia na pandémiu COVID-19. Na rozdiel od klasických eurofondov tak neprebehlo primerané obdobie na prípravu legislatívneho prostredia," odôvodnilo ministerstvo oneskorenie vyhlásenia výzvy.

Všetky zainteresované štátne organizácie či útvary, ktoré výzvu pripravujú, však podľa rezortu urobili maximum. "Ministerstvo omeškanie mrzí. Výzva by mala byť vyhlásená v dohľadnej dobe," doplnilo MZ. Potenciálnych záujemcov žiada, aby obdobie do vyhlásenia výzvy využili na prípravu žiadostí v kontexte vládou schválenej metodiky, ktorá je verejne dostupná.

Ministerstvo pre TASR potvrdilo, že oneskorenie výzvy nijakým spôsobom neovplyvní výstavbu bratislavskej univerzitnej nemocnice na Rázsochách ani Univerzitnej nemocnice v Martine, keďže financovanie projektov z plánu obnovy už odobrila vláda.

Celková alokácia plánu obnovy v rezorte zdravotníctva je približne 1,3 miliardy eur bez DPH. Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci Next Generation EU, ktorého cieľom je obnoviť Európu po pandémii.