Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Zdroje k lepšiemu plánovaniu rádioterapie majú získať všetci záujemci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Rezort výzvu vyhlásil v auguste minulého roka. V rámci nej sa alokovali dva milióny eur. Jej cieľom bolo znížiť čas na plánovanie rádioterapie a zvýšiť efektivitu liečebného procesu.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Peniaze z plánu obnovy na plánovanie rádioterapie za podpory umelej inteligencie majú získať všetci 11 záujemcovia. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. V blízkom čase by sa tak podľa neho mohli skrátiť čakacie lehoty na rádioterapiu, ale aj zvýšiť kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

"Technika v medicíne je nielen nápomocná, ale aj nevyhnutná pre správnu diagnostiku či liečbu pacientov. Nové prístroje pomôžu radiačným onkológom, pomôžu aj pacientom a štát ušetrí viac, ako sa investuje," uviedol generálny riaditeľ sekcie implementácie plánu obnovy a odolnosti a reforiem MZ Lukáš Stanko.

Rezort výzvu vyhlásil v auguste minulého roka. V rámci nej sa alokovali dva milióny eur. Jej cieľom bolo znížiť čas na plánovanie rádioterapie a zvýšiť efektivitu liečebného procesu. "V súčasnosti každý radiačný onkológ strávi v priemere 30 až 50 percent svojho pracovného času segmentáciou (kontúrovaním) rezov z počítačovej tomografie. Cieľom tohto projektu je teda skrátiť priemerný čas, ktorý radiačný onkológ strávi pri kontúrovaní rizikových orgánov, minimálne o 50 percent oproti aktuálnemu stavu," ozrejmil rezort.

Ministerstvo zároveň vyhlásilo, že chce zlepšiť tempo napĺňania míľnikov z plánu obnovy a odolnosti. "Môžem potvrdiť, že na rezorte sme doplnili personálne kapacity a zoptimalizovali sme interné procesy pri vyhodnocovaní žiadostí v otvorených výzvach," dodal štátny tajomník rezortu Michal Palkovič.