Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M.ZEMAN: Slovenské predsedníctvo zmenilo postoj EÚ k migračnej kríze

Na snímke vpravo premiér SR Robert Fico a vľavo prezident ČR Miloš Zeman. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenské predsedníctvo zmenilo postoj EÚ k migračnej kríze, preto bolo úspešné. V exkluzívnom rozhovore pre TASR a TABLET. TV to povedal český prezident Miloš Zeman.


Bratislava/Praha 12. januára (TASR) - Slovenské predsedníctvo zmenilo postoj EÚ k migračnej kríze, preto bolo úspešné. V exkluzívnom rozhovore pre TASR a TABLET.TV to povedal český prezident Miloš Zeman. „Slovenské predsedníctvo dopadlo veľmi dobre. V pozitívnom zmysle slova zviditeľnilo nielen Slovenskú republiku, ale aj všetky štyri vyšehradské krajiny. Jednou z aktuálnych tém EÚ je migračná kríza. Práve počas slovenského predsedníctva sa začala vnímať odlišne od minulosti, kde nám všetci nadávali ako rozbíjame európsku solidaritu. No a teraz sa ukázalo, že sme mali pravdu,“ konštatoval Zeman.

Český prezident vyzdvihol slovenský návrh, aby sa pri riešení migračnej krízy aplikovala efektívna solidarita. „Efektívna solidarita nie je solidarita vynucovaná, to v prvom rade. Po druhé, ak má byť skutočne efektívna, mala by byť založená na pomoci migrantom v ich alebo v susednej krajine a nie v tom, že budú u nás ako ťažko integrovateľná komunita, pretože vieme, aké problémy prichádzajú s migračnou vlnou, vrátane teroristických útokov. Efektívne je pomáhať tam, kde je to najúčinnejšie,“ uviedol Zeman, ktorý považuje migračnú vlnu za najväčší problém EÚ v súčasnosti. Únia je podľa neho vo vojne s islamistami, no nevedie ju veľmi účinne. „Z našej strany vidím veľmi váhavý postup, keď s islamistami bojujeme často demonštráciami či posielaním kondolenčných telegramov. Zvlášť smutné je, že EÚ nebola doteraz schopná vytvoriť efektívnu ochranu svojich vonkajších hraníc,“ upozornil Zeman. Česká hlava štátu očakáva, že teroristické útoky sa v Európe objavia aj v tomto roku a nevylučuje, že aj v oblastiach, kde doteraz neboli.

Modus operandi islamských teroristov je zabiť čo najviac civilistov. Budú preto smerovať na akcie, ktorých sa zúčastňujú civilní obyvatelia, či už sú to vianočné trhy alebo čokoľvek podobné. Takéto akcie sú vo východnej aj v západnej Európe,“ dodal Zeman.