Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Envirorezort chce upraviť percentá recyklácie pre použité batérie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Envirorezort by mal podľa programu prijať nový regulačný rámec pre batérie a akumulátory prostredníctvom legislatívy odpadového hospodárstva.

Bratislava 22. februára (TASR) - Slovensko by do konca roka 2025 malo dosiahnuť recykláciu 75 percent priemernej hmotnosti olovených batérií. Recyklovať sa tiež má 65 percent priemernej hmotnosti lítiových batérií, 80 percent niklovo-kadmiových batérií a 50 percent ostatných odpadových batérií. Vyplýva to zo zmeny Programu odpadového hospodárstva SR na roky 2021 - 2025, ktorú Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

"V rámci zmeny Programového odpadového hospodárstva SR dochádza k úprave percent v súvislosti s recyklačnou efektivitou pri recyklácii použitých batérií a akumulátorov, pričom zmenou textu v tomto materiáli dôjde k zosúladeniu s právnymi predpismi Európskej únie," priblížilo MŽP.

Envirorezort by mal podľa programu prijať nový regulačný rámec pre batérie a akumulátory prostredníctvom legislatívy odpadového hospodárstva. Mal by tiež prispôsobiť nakladanie s batériami a akumulátormi a systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov podmienkam nového regulačného rámca.

Podporiť by sa podľa návrhu malo financovanie technológií na dosiahnutie vysokej úrovne recyklácie a spracovania použitých batérií a akumulátorov používaných v automobilovom priemysle, ktoré sú v súlade s požiadavkami pre najlepšie dostupné techniky.

Program dáva za cieľ podporiť projekty zamerané na výskum a vývoj v oblasti recyklácie a zhodnocovania nových typov batérií a akumulátorov, ktoré sa stanú odpadom, alebo tých použitých typov, ktorých recyklácia a zhodnotenie sú v súčasnosti problematické. Zároveň by sa mala zvýšiť informovanosť občanov o dôležitosti zberu použitých prenosných batérií a akumulátorov.