Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Výzvu EK nekomentujeme, v ochrane vtákov robíme pokroky

Na ilustračnej snímke tetrov hoľniak (Lyrurus tetrix). Foto: TASR/AP

Komisia vo výzve informuje, že sa pred schválením plánov obhospodarovania lesov a činností ako ťažba dreva v chránených územiach musia posúdiť ich dôsledky.

Bratislava 19. júla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pre korektnosť postupov nezvykne pre médiá komentovať formálne výzvy Európskej komisie (EK). Pre TASR to uviedol hovorca rezortu Tomáš Ferenčák. Formálna výzva pre Slovensko sa vo štvrtok objavila v pravidelnom mesačnom súbore rozhodnutí o prípadoch porušenia legislatívy EÚ. Výzva sa týka nedostatočnej ochrany prírody, ktorá spôsobuje výrazný pokles počtu vtáctva.

"Práve v tejto oblasti sa za posledné dva roky udial významný pokrok. Len minulý týždeň vláda schválila sedem programov starostlivosti o chránené vtáčie územia. Pred pár mesiacmi schválila šesť programov starostlivosti. Rovnako minulý rok boli vypracované programy záchrany pre hlucháňa hôrneho, sokola červenonohého a jasoňa červenookého," povedal Ferenčák. Rezort tiež podľa neho pripravuje novelu zákona o ochrane prírody, ktorá má pomôcť aj v tejto oblasti.

Komisia vo výzve informuje, že podľa právnych predpisov EÚ pre územia Natura 2000 sa pred schválením plánov obhospodarovania lesov a činností ako ťažba dreva v chránených územiach musia posúdiť ich dôsledky. V slovenských právnych predpisoch takéto ustanovenia chýbajú, čo podľa eurokomisie viedlo k zníženiu stavov populácie tetrova hlucháňa (hlucháň hôrny).

Od vstupu SR do EÚ v roku 2004 počty tetrova hlucháňa klesli o polovicu. Slovensko podľa informácií EK neprijalo pre tento druh osobitné ochranné opatrenia, ktoré sa vyžadujú podľa smernice o vtákoch. SR má na odpoveď dva mesiace. V opačnom prípade sa EK môže rozhodnúť, že zašle Slovensku odôvodnené stanovisko.