Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Na dekarbonizáciu priemyslu a teplárenstva alokovali 1,75 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Envirorezort spolu s ministerstvom hospodárstva aktuálne pracujú na zbere údajov o plánovaných investíciách hospodárskych subjektov v oblasti dekarbonizácie priemyslu a teplárenstva.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Slovensko bude môcť do roku 2030 využiť na dekarbonizáciu z Modernizačného fondu takmer dve miliardy eur. Jedna miliarda je určená na schému pre oblasť teplárenstva a 750 miliónov eur je vyčlenených v schéme pre oblasť dekarbonizácie priemyslu. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Envirorezort spolu s ministerstvom hospodárstva aktuálne pracujú na zbere údajov o plánovaných investíciách hospodárskych subjektov v oblasti dekarbonizácie priemyslu a teplárenstva. MŽP preto vyzýva hospodárske subjekty, aby mu dali prostredníctvom formulára pre zaslanie investičných návrhov vedieť o svojich plánovaných investíciách s hodnotou nad jeden milión eur v týchto oblastiach.

Vyplnené formuláre o investičných zámeroch je potrebné zaslať niektorému z rezortov do 21. augusta. "Takto identifikované projekty bude následne možné podporiť v rámci výziev k niektorej zo schválených schém štátnej pomoci alebo zaradiť na indikatívny zoznam investícií, ktoré SR v budúcnosti zamýšľa podporiť z prostriedkov Modernizačného fondu," priblížilo ministerstvo.

Schválené schémy štátnej pomoci vníma ako historickú šancu modernizovať slovenský priemysel a teplárenstvo tak, aby vytvárali ekonomickú hodnotu a zároveň chránili životné prostredie. "Sektory priemyslu a energetiky sú spolu zodpovedné za takmer 70 percent všetkých emisií skleníkových plynov na Slovensku. Pokles emisií v týchto sektoroch tak bude mať nezanedbateľný vplyv na celkové množstvo emisií v krajine," skonštatovalo ministerstvo.