Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Envirorezort:SR od roku 1990 znížila emisie skleníkových plynov o 44 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

SR tak na COP28 úspešne zavŕšila proces multilaterálneho hodnotenia Piatej dvojročnej správy Slovenska o plnení záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných dohôd.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Slovensko znížilo emisie skleníkových plynov o 44 percent oproti roku 1990. K poklesu emisií došlo v prípade všetkých skleníkových plynov bilancovaných na Slovensku. Dôvodom poklesu je sprísňovanie národnej legislatívy, zmena štruktúry priemyslu, ako aj zmena spotrebiteľského správania. Vyplýva to zo súhrnnej správy o dosiahnutom pokroku, ktorú predložili experti zo slovenskej delegácie na svetovej klimatickej konferencii COP28 v Dubaji.

"Z predikcií vyplýva, že Slovensko do roku 2030 dokáže znížiť emisie oxidu uhličitého o 55 percent v porovnaní s rokom 1990. Musí však prijať ďalšie opatrenia," uviedlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Priblížilo, že k dosiahnutiu cieľa výrazne prispeje koniec dotovania ťažby uhlia a výroby elektriny zo spaľovania uhlia.

Správa obsahuje informácie o emisnej inventúre skleníkových plynov, legislatívnom rámci Slovenska v oblasti boja so zmenou klímy, znižovaní emisií skleníkových plynov a aj projekcie emisií či trendy do roku 2050. Jej súčasťou bol podľa MŽP aj prehľad realizovaných adaptačných opatrení, projektov a rozvojovej pomoci.

SR tak na COP28 úspešne zavŕšila proces multilaterálneho hodnotenia Piatej dvojročnej správy Slovenska o plnení záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných dohôd.