Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

SÓLYMOS: Bratislave venujeme pozornosť, riešime envirozáťaž v Ružinove

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR László Sólymos. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministerstvo poukazuje aj na svoju aktivitu v prípade opravy cesty na protipovodňovej hrádzi v katastri mestských častí Petržalka, Rusovce a Čunovo.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR venuje veľkú pozornosť Bratislave nielen pri odstraňovaní environmentálnych záťaží, ale aj pri aktivitách, ktoré zásadným spôsobom tvoria charakter hlavného mesta. Envirorezort tvrdí, že je aj aktívny pri riešení sanácie chemickej skládky z bývalých závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni a rovnako aktívne participuje aj na sanácii zrútenia skalného podložia na Devínskej ceste, na riešení opravy cesty na dunajskej hrádzi či sanácie skládky v Ružinove.

"Riešenie environmentálnych problémov Bratislavy a okolia si vyžaduje razantné a rýchle konanie, nakoľko ovplyvňuje život veľkého množstva ľudí," povedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Odstraňovanie environmentálnych záťaží je podľa neho v mestskom prostredí komplikovanejšie aj vzhľadom na veľké množstvo lokálnych špecifík. V prípade sanácií patrí medzi ne napríklad majetkovo–právne vyrovnanie, pri ktorých je potrebný súhlas vlastníkov dotknutých pozemkov a samosprávy. Je tomu tak aj pri toxickej skládke vo Vrakuni. V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na sanáciu tejto lokality, príprava dokumentov pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie a územné konanie. "Oceňujem postoj mestského zastupiteľstva, ktoré minulý týždeň na svojom zasadnutí dalo pozemky, ktoré v lokalite vlastní k dispozícii za symbolické jedno euro," podotkol minister.

Envirorezort deklaruje, že rieši environmentálnu záťaž a jej širšieho priestoru po bývalej rafinérii Apollo v mestskej časti Ružinov. Na predmetnej lokalite bol v roku 2016 vykonaný geologický prieskum životného prostredia s názvom Administratívna budova Panorama City III a ďalšie prieskumy. "Kontaminácia horninového prostredia a podzemnej vody je spojená s dôsledkami bombardovania rafinérie Apollo na konci druhej svetovej vojny," priblížil rezort. Aj keď bola lokalita čiastočne sanovaná už v minulosti, za sanáciu tohto územia prevzal štát zodpovednosť len nedávno. Ministerstvo musí do jedného roka vypracovať a na príslušný okresný úrad predložiť plán prác. Sanácia začne podľa ministerstva hneď po zisteniach rozsahu znečistenia a výbere sanačných metód na jednotlivých lokalitách. Najväčšie znečistenie tu predstavujú ropné látky.

Ministerstvo poukazuje aj na svoju aktivitu v prípade opravy cesty na protipovodňovej hrádzi v katastri mestských častí Petržalka, Rusovce a Čunovo. Ide o investíciu, ktorú zabezpečuje Slovenský vodohospodársky podnik a opravených bude takmer päť kilometrov asfaltového povrchu, ktorý ľudia radi využívajú na voľnočasové aktivity. Predpokladaný termín dokončenia je tretí kvartál budúceho roka. "Uznesením vlády prešla do kompetencie ministerstva životného prostredia aj sanácia zrútenia skalného podložia na Devínskej ceste, kde rezort v spolupráci s hlavným mestom rieši dôsledky svahovej deformácie a vyvíja maximálne úsilie aj pri zabezpečovaní zdrojov financovania," uviedlo ministerstvo. Už v minulosti sa podieľalo na sanácii havarijného zosuvu svahu nad Devínskou cestou v Karlovej Vsi.